Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Να αποκαλύψουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας τις θέσεις των κεραιών

Ο.Δ.Ε.
29-11-2011
Να ζητήσει επίσημα η Περιφέρεια τις θέσεις των κεραιών

Απαραίτητη η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για να αποκαλύψουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας τις θέσεις των κεραιών.

Με αφορμή τη συζήτηση για τον Κομβικό Σταθμό Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας στο Δ.Δ. Αλισσού, φάνηκε καθαρά το πρόβλημα από την ύπαρξη κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός αστικών περιοχών.
Ο εν λόγω σταθμός (που προωθεί μια συγκεντρωμένη ακτίνα) δεν φάνηκε -με βάση τις επιστημονικές εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν-, να εκπέμπει επικίνδυνη ακτινοβολία. Ωστόσο ο τρόπος «υπεράσπισης» αυτού του μεμονωμένου σταθμού από την VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ. («δεν είναι κεραία, δεν εκπέμπει ακτινοβολία, μια ακτίνα είναι») άφησε καθαρά να εννοηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα από τις πολυάριθμες κεραίες μέσα στις κατοικημένες περιοχές. Ήταν επίσης σαφές ότι η VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ δεν συνεργάζεται για το θέμα των κεραιών εντός αστικών περιοχών.
Με δεδομένο ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι όντως επιβαρυντικές μέσα στις κατοικημένες περιοχές είναι απαραίτητο να ζητήσει η Περιφέρεια επίσημα το χάρτη με τις θέσεις των κεραιών σε όλες τις αστικές περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όσο και να φαίνεται παράξενο, δεν έχει γίνει καμία τέτοια επίσημη γραπτή αίτηση από την Περιφέρεια.
Χωρίς επίσημη αίτηση από την Περιφέρεια, δεν μπορεί να γίνει κανένας σχεδιασμός για να επιλυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Ως Οικολογική Δυτική Ελλάδα, τονίζουμε ότι το πρόβλημα της τελικής απομάκρυνσης των κεραιών από τις αστικές περιοχές είναι σύνθετο αφού πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις και να αντιμετωπισθούν πιθανά παράπλευρα προβλήματα (όπως μεγαλύτερη ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα). Τέλος, οι πολίτες πρέπει να είναι έτοιμοι να μειώσουν την εξάρτησή τους από το κινητό τηλέφωνο μέσα στην πόλη.
Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχουμε πρώτα μια καθαρή εικόνα για το δίκτυο κεραιών κινητής τηλεφωνίας στις αστικές περιοχές. Για το λόγο αυτό, το πρώτο και βασικό βήμα είναι να ζητήσει επίσημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το χάρτη με τις θέσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός των αστικών περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου