Εκλογές 2010 - Οι υποψήφιοι μας στην Αχαία και Ηλεία

Γιώργος Κανέλλης
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας
Γεννήθηκα στην Σπάρτη και μεγάλωσα στην νότια Λακωνία, όπου και τελείωσα το Λύκειο.
Σπούδασα Πολιτική Επιστήμη – Δημόσιο Δίκαιο και Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1990 αποφοίτησα από την Εθνική σχολή Δημ. Διοίκησης. Είμαι εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης, και έχω 3 παιδιά. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 δραστηριοποιούμαι στο περιβαλλοντικό κίνημα, ως μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας και συντάκτης του εντύπου της «εν αιθρία». Δραστηριοποιήθηκα, εκπροσωπώντας την ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ., στο Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων από το 1996, έχοντας επανηλλειμένα αναδειχθεί στην Εκτελεστική του Γραμματεία. Εκπροσώπησα το Δίκτυο στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την βιωσιμότητα στο  Γιοχάνεσμπουργκ (2002), όπως και σε γενικές συνελεύσεις του ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες. Είμαι μέλος της Νομ. Επ. Περιβάλλοντος Αχαΐας τα τελευταία 8 χρόνια  και από το καλοκαίρι του 2010 μέλος του Δ.Σ. του Φ. Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού.  Πολιτικά δραστηριοποιούμαι στο κόμμα των Οικολόγων Πράσινων.

Βασίλειος Αλεξιάδης
Γεννηθηκα στην Αθηνα το 1964.
Οδοντοτεχνιτης,παντρεμενος με ενα παιδι.
Ασχολουμαι με τα κοινα απο το λυκειο,με εναλλακτικες θεραπειες και τροπους διαβιωσηςΚατερίνα Γκίκα
Έχει σπουδάσει Βιολογία και Ψυχολογία και εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Ζει στην Πάτρα και είναι ενεργή σε κινήσεις για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Μητέρα ενός παιδιού.


Νίκος Ζαφειρόπουλος
Αγρότης – Βιοκαλλιεργητής, μηχανολόγος του ΤΕΙ Πάτρας. Δραστηριοποιημένος από νεαρή ηλικία σε περιβαλλοντικούς συλλόγους (Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Αλισσού, Ε.Π.Τ.Π. Πάτρας, Αχαϊκή Κίνηση για την Οικολογία και τον Πολιτισμό) και στον αγροτικό συνδικαλισμό. Υπήρξε μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ελλάδος, στέλεχος του συνεταιρισμού βιοπαραγωγών Δυτικής Ελλάδας. Πρωτεργάτης στην ίδρυση λαϊκής βιολογικών προϊόντων στην Πάτρα.
 

Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος
Γεννημένος το 1954 στην Πάτρα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Μετέχει αδιάλειπτα εδώ και 25 χρόνια στη συγκρότηση του φορέα της πολιτικής οικολογίας, την τεκμηρίωση του ρεαλισμού των προτάσεών της, με τη μέγιστη υπευθυνότητα που απαιτεί το συγκεκριμένο εγχείρημα στη χώρα μας. Μετέχει χωρίς δισταγμό σε κάθε κίνημα που διεκδικεί την κοινωνική χειραφέτηση, την υπεράσπιση δημοσίων αγαθών, την εξάλειψη του αρνητικού στίγματος του πολιτισμού μας της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο με ταυτόχρονη λεηλασία των φυσικών πόρων.
Βασίλης Ζωγόπουλος
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. 40 ετών, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού. Είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών, εργαζόμενος από το 1999 στο Δήμο Πατρέων. Ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος (2005-2009) του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών Πάτρας "ΩΛΕΝΟΣ"  και πρώην μέλος (2008-9) του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων. Δραστηριοποιείται σε κινήματα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, με έμφαση σε θέματα προστασίας και διαχείρισης ορεινών όγκων και την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς στην πόλη.

Νικόλαος Κανέλλης
Γεννήθηκα στην Πάτρα το 1989, τέλειωσα το 7ο Λύκειο  και σήμερα είμαι φοιτητής στο Μαθηματικό της Πάτρας.Έχω συμμετάσχει σε περιβαλλοντικές δράσεις με την Οικολογική κίνηση Πάτρας (δεντροφυτεύσεις κλπ). Έχω πάρει μέρος επανηλλλειμένα σε ισχυρά σκακιστικά τουρνουά. Πιστεύω στην προτεραιότητα εφαρμογής πολιτικών βιωσιμότητας σε κάθε πεδίο.Νίκη Καρδακάρη
Συμμετέχω στο οικολογικό κίνημα από την δεκαετία του 80 μέσα από τις τοπικές και πανελλήνιες περιβαλλοντικές οργανώσεις, μέσα από το επάγγελμά μου ως ειδική διατήρησης της φύσης και μέσα από την πολιτική όποτε δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων  στη μελλοντική εικόνα αυτού του τόπου.
Χρυσή Κοσμάτου
Γεννήθηκα στην Πάτρα. Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Ακαδημία  Πατρών και στη συνέχεια σπούδασα δημοσιογραφία την οποία υπηρετώ από το 1980. Είμαι Αρχισυντάκτης και υπεύθυνη πολιτιστικών εκπομπών στην ΕΡΑ Πάτρας. Είμαι επίσης μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας.


Παναγούλα Κουνινιώτη.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ροδοδάφνη και είμαι ελευθέρος επαγγελματίας. Έχω δυό κόρες απόφοιτες Πανεπιστημίου  και δουλεύω πέντε χρόνια κοντά σε φοιτητές. Η στενή επαφή μου με τους νέους με έκανε να κατανοήσω τα τωρινά αλλά και μελλοντικά προβλήματά τους και να θέλω να παλέψω για την ποιότητα και τις πραγματικές αξίες της ζωής. 


Γιάννα Κούρτη
Νηπιαγωγός
Έχει δουλέψει σε Ελλάδα και Κύπρο.. Από το 2004 είναι μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακράτας. Έχει οργανώσει καινοτόμα προγράμματα και παιδαγωγικό υλικό για την ανακύκλωση για παιδιά προσχολικής ηλικίας και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Ζει στην Αιγείρα

Κώστας Λιανός
Γενήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Ασκεί το επάγγελμα του οδοντίατρου στην Πατρα από τον Μαρτιο 1993 και ήταν μέλος του Διοικητικου Συμβουλιου του Οδοντιατρικου Συλλόγου Αχαϊας το διάστημα 1999-2006.  Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδια 9 και 12 ετων.

Νίκος Λυριντζής
Ειμαι ζωγράφος με εξειδικευση στα ακριβή αντίγραφα αρχαιοελληνικών αγγείων και διατηρώ στο Αίγιο το Εργαστήρι Ζωγραφικής- Κεραμικής όπου διδάσκω ζωγραφική και αγγειογραφία, αντλώντας έμπνευση από την ελληνική φύση μέσα από τους αιώνες. Ζω μόνιμα στη Φωνησκαριά Αιγίου με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά μου.
Σωτήρης Μπόλης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Ο Σωτήρης Μπόλης ζει στο Αίγιο. Ως ηλεκτρολόγος μηχανικός ΑΠΘ έχει επί δεκαετίαν ασχοληθεί με μεγάλες μηχανογραφικές εγκαταστάσεις εντός και εκτός συνόρων. Στην δεύτερη επαγγελματική του δεκαετία καταπιάνεται με θέματα βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας εθνικά και ευρωπαϊκά εργαλεία και χρηματοδοτήσεις. Ακολουθεί τις πλέον διαχρονικές τεχνικές ευεξίας και εύφρανσης καρδίας, με την χρήση ερυθρού οίνου και καλών φίλων.Μαρία Παπαζαχαροπούλου 
Ιδιωτική Υπάλληλος
Γεννήθηκα και ζω στο Αίγιο. Εργάζομαι σαν ιδιωτική υπάλληλος και έχω δυο παιδιά.  Έχω διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αιγίου. Στηρίζω το οικολογικό κίνημα σαν τη μόνη προοπτική για ένα φωτεινότερο μέλλον για τα δικά μου και όλα τα παιδιά. 


Παπανικολόπουλος Κωνσταντίνος του Γρηγορίου
Γεννηθείς στη Πάτρα το 1956, παντρεμένος με δύο παιδιά.
Πρώην μηχανικός του εμπορικού ναυτικού  και νυν συνταξιούχος της Ενώσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών Πατρών.

 Σπύρος Πιστικός
O Σπύρος Πιστικός με καταγωγή από τον Βάλτο Αιτ/νίας, γεννήθηκε το 1975 και από 2 ετών ζει στη Πάτρα. Από τα φοιτητικά του χρόνια στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ανέπτυξε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα Οικολογικά ζητήματα. Εργάζεαι σαν ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα της Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας. Ζει με τη σύζυγο του και τους δύο τους γιους στην περιοχή της Εγλυκάδας Πατρών. Αγαπημένος τους προορισμός είναι τα χωριά τους.
Αναστασία Πλέσσα
Η Αναστασία Πλέσσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι μέλος των Οικολόγων  Πράσινων από το 2007, με έντονες οικολογικές ανησυχίες εδώ και 20 χρόνια. Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος.Γεωργία Σεργίου
Μουσικός
Είμαι μουσικός και μουσικοθεραπεύτρια  και μητέρα 2 αγοριών. Ασχολούμαι με τα κοινά για να αφυπνιστούν οι πολίτες μέσω ομαδικών δράσεων σε θέματα οικολογικά και πολιτισμού.
 Ελένη Σιμώνη
Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαιολογία του Τοπίου, στη Μ. Βρετανία. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Αρχαιολογίας Τοπίου και του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας. Το 1999 συμμετείχε στην ομάδα ανάθεσης συγγραφής βιβλίου για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με θέμα: «Η Τοπική Ιστορία ως πεδίο σπουδής στα πλαίσια της Σχολικής Παιδείας», κατόπιν συμμετοχής της σε διαγωνισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει κάνει εισηγήσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία. Επίσης, έχει διδάξει θέματα σχετικά με ιστορία, αρχαιολογία, τέχνη και διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι παντρεμένη, έχει δύο μικρά παιδιά και σήμερα εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Εργαστήριο Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών.


Νίκος Τζένος

Δικηγόρος, πρώην δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Δημου Καλαβρύτων, πρώην Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιχείρησης του Δήμου Καλαβρύτων.

Η Λ Ε Ι Α 


Διονύσης Κράγκαρης
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

Κάτοικος Λεχαινών, υποθηκοφύλακας, συγγραφέας.
Παλαιό και  μαχητικό στέλεχος της περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Ηλεία.

Γουβιάς Γιώργος 
Δημοσιογράφος


Δανίκας Ελευθέριος 
Σκηνοθέτης
Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1958. Έκανε σπουδές για τρία χρόνια στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ κι εν συνεχεία σπουδές Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας - Θρησκειολογίας και Κινηματογράφου στο Παρίσι. Από το 1983 που επέστρεψε, δραστηριοποιείται στο χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, του θεάτρου και της διαφήμισης ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Επί τριετία (2006 – 2009) διετέλεσε αντιπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στη FERA, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκηνοθετών. 
Με ταινίες του έχει συμμετάσχει σε πολλά σημαντικά φεστιβάλ, αποσπώντας συνολικά οκτώ βραβεία, εκ των οποίων τα τρία είναι διεθνή.
 
Κεφάλα Μαρία 
ΞενοδοχοϋπάλληλοςΚυριακοπούλου Σπυριδούλα (Ίριδα) 
Καθηγήτρια χορού


Κωνσταντόπουλος Δημήτριος
ΞενοδοχοϋπάλληλοςΜαντά Ελένη 
ΕκπαιδευτικόςΠατσός Παναγιώτης 
Αγρότης

Πουλιάσης Στάθης 
Δημοσιογράφος

Σακκούλης Νίκος 
Ελεύθερος επαγγελματίας
Σκαλτσάς Πέτρος 
ΛογιστήςΣταθόπουλος Παναγιώτης 
Εκπαιδευτικός
Ο Παναγιώτης Σταθόπουλος είναι 48 χρονών, παντρεμένος με 4 παιδιά. Είναι δάσκαλος και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο  BORDEAUX II στη Γαλλία στις Επιστήμες της Αγωγής. Υπήρξε μέλος της συγγραφικής ομάδας που έγραψε το πρώτο Εγχειρίδιο για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας. Για σειρά ετών υπηρέτησε στη θέση του Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα Δημοτικά Σχολεία του Νομού Ηλείας. Έχει γράψει σειρά άρθρων σε εφημερίδες και ειδικευμένα περιοδικά για την Π. Ε.  Πραγματοποίησε πολλές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σε θέματα Π.Ε. τόσο στο Νομό Ηλείας όσο και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. Το 2005 ανέλαβε Διευθυντής του νεοσύστατου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ όπου υπηρετεί μέχρι και σήμερα.
Συνίτος Κωνσταντίνος 
Συνταξιούχος Δικηγόρος

Ελένη Ψυχογιού