Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Οι αμμοληψίες στα ποτάμια της Αιγιάλειας προκαλούν διάβρωση ακτών

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα κατέθεσε την 29η Μαρτίου 2016 επερώτηση για το θέμα των αμμοληψιών από ποτάμια της Αιγιάλειας για την Ολυμπία οδό. Το κείμενο είναι το παρακάτω:

 Επερώτηση σχετικά με τις αμμοληψίες
 για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού

Κυρία Πρόεδρε,

Σας παρακαλώ να προωθήσετε προς τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλο Αχαΐας και Ιωάννη Λύτρα, Υποδομών και Δικτύων, την παρακάτω επερώτηση, σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδας. Η επερώτηση έχει ως εξής:

Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,

  1. Είναι πλέον κοινά αποδεκτό όχι μόνο από τους ειδικούς επιστήμονες αλλά απ΄ όλους ότι η διάβρωση των ακτών, φαινόμενο που προκαλεί όλο και περισσότερη ανησυχία στους κατοίκους περιοχών όπως η βόρεια Αχαΐα, συνδέεται με αιτιώδη σχέση με τις αμμοληψίες στους ποταμούς και χειμάρρους.

  1. Η Κοινοπραξία που κατασκευάζει την Ολυμπία οδό έχει λάβει άδεια για εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αδρανών μέσω αμμοληψίας από τους ποταμούς και χειμάρρους που εκβάλλουν στις ακτές της Αιγιαλείας.
Έχει ήδη παραλάβει μεγάλες ποσότητες αδρανών από τον Κράθι στην Ακράτα, τον Κερυνίτη στο δ. δ. Ροδιάς, τον Μεγανίτη, στο ύψος του δ.δ. Δημητρόπουλου και τώρα ξεκίνησε και στον Σελινούντα, κάτω από τα χωριά Μαυρίκι και Αχλαδιά.
Όμως στην αδειοδότηση της κοινοπραξίας σε ότι αφορά την προμήθεια αδρανών περιλαμβάνεται και η δυνατότητα παραλαβής αδρανών από δανειοθάλαμο (Λατομείο)  στην θέση Τσαμπά στον Ερινεό Αιγιάλειας, μέχρι την ποσότητα 1,8 εκατομμυρίων κυβ. μέτρων, ποσότητα που μόνη, θα έφτανε για να καλύψει το σύνολο των αναγκών του έργου.

Με δεδομένα (α) την πραγματικότητα που περιγράφουμε στο σημείο (1) (β) την ιδιαίτερη σημασία του Σελινούντα για τις ακτές λόγω του σχετικού του μεγέθους αλλά και του οικοσυστήματος του φαραγγιού του, (γ) την ανησυχία που εκφράζεται δημόσια από πολίτες και συλλογικούς φορείς της Αιγιαλείας για την περαιτέρω επιδείνωση των επιπτώσεων στις ακτές και τις κοίτες ποταμών, (δ) την γνωστή σε σας και το κοινό διευκόλυνση της κοινοπραξίας εκ μέρους των δημοσίων φορέων σε ότι χρειάστηκε για την εκτέλεση του έργου, (ε) το ότι στην Κορινθία, σύμφωνα με πληροφορίες περιβαλλοντικών οργανώσεων,  η κοινοπραξία λαμβάνει υλικά από δανειοθαλάμους και όχι κοίτες ποταμών,

Θέτουμε το ερώτημα :
προτίθεσθε να έλθετε σε συνεννόηση και διαπραγμάτευση, να ζητήσετε εξηγήσεις  και να ασκήσετε πίεση, στην διοίκηση της κοινοπραξίας για αλλαγή της πρακτικής απόληψης αδρανών μόνο μέσω της φτηνής αλλά επιβαρυντικής για το δημόσιο συμφέρον λύσης των κοιτών των ποταμών της Αιγιαλείας και όχι της απόληψης από τον αδειοδοτημένο δανειοθάλαμο;
Προτίθεσθε να απαιτήσετε την άμεση παύση της πρακτικής αυτής, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του Σελινούντα που περιγράψαμε παραπάνω;

Γιώργος Κανέλλης

Αντιπρόεδρος Περ. Συμβουλίου Δ. Ελλάδας
Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου