Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Να δώσουμε προτεραιότητα στα ασυνόδευτα παιδιά - πρόσφυγες

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Περ. Σύμβουλος Γ. Κανέλλης

Πάτρα 22-3-2016
  
Δελτίο τύπου

Να δώσουμε προτεραιότητα στα ασυνόδευτα παιδιά - πρόσφυγες

Η πιο οδυνηρή πλευρά του προσφυγικού προβλήματος είναι η τύχη των ασυνόδευτων παιδιών, που, φέρεται ότι φτάνουν σε διψήφιο ποσοστό του συνόλου. Είναι η πιο ευάλωτη προσφυγική ομάδα, παράλληλα όμως είναι η πιο προσαρμόσιμη στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αλλά και πρωτοβουλίες που ήδη έχουν εξαγγελθεί σε άλλες περιοχές, όπως τα Χανιά, η Οικολογική Δυτική Ελλάδα, σε συνέχεια της χτεσινής ευρείας σύσκεψης στην περιφέρεια για το προσφυγικό, έστειλε σήμερα την παρακάτω γραπτή πρόταση στον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα:

Κύριε Περιφερειάρχη,

Πήρα μέρος στην σύσκεψη για το προσφυγικό αλλά λόγω της πίεσης του χρόνου δεν κατέστη δυνατό να τοποθετηθώ.
Βεβαίως πολλά από όσα είχα να πω και κυρίως η ανάγκη να αναλάβουμε ως πρώτος και δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης τις ευθύνες μας χωρίς προσχήματα και παραπομπές του θέματος στις καλένδες, ελέχθησαν από αρκετούς από τους μετέχοντες στην σύσκεψη.

Σας απευθύνω το παρόν για να θέσω υπ΄ όψη σας και με τη σειρά σας να το συζητήσετε με τους δημάρχους στην επόμενη, πιο κλειστή και προσανατολισμένη στο πρακτικό μέρος, σύσκεψη, την παρακάτω πρόταση:

Προτείνουμε ως Οικολογική Δυτική Ελλάδα την ανάληψη πρωτοβουλιών για την κατά προτεραιότητα συμβολή της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και των Δήμων της στην φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών – προσφύγων.
Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους : (α) την διάθεση υπαρκτών υποδομών της Περιφέρειας, των Δήμων, της Εκκλησίας ή άλλων που θα διαμορφωθούν κατά τρόπο επείγοντα,  για την φιλοξενία των παιδιών αυτών και (β) την δημόσια έκκληση σε οικογένειες που ενδιαφέρονται και που, με εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, θα αναλάβουν εθελοντικά την φιλοξενία παιδιών από την Συρία, και στις δυό περιπτώσεις  με παράλληλες ενέργειες για την ανεύρεση, σε όσες περιπτώσεις καταστεί αυτό δυνατόν, των γονιών τους. Εννοείται ότι αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν η μόνη ανθρώπινη προοπτική θα είναι η ενσωμάτωση των παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και εν γένει στην κοινωνία μας, κάτι που μπορούμε και πρέπει να δούμε με απολύτως θετικό μάτι.
Εξυπακούεται ότι για μια τέτοια πρωτοβουλία, εφόσον αναληφθεί, όπως ενθέρμως σας προτρέπουμε, διατηρείται ακέραιο το δικαίωμα της διεκδίκησης χρηματοδότησης.

Ήδη ανάλογες εισηγήσεις έχουν γίνει δεκτές και δημοσιοποιηθεί από τον Δήμο Χανίων (σχετικό λινκ : http://www.prismanews.gr/index.php/crete/item/138279-dimos-xania-asynodeyta-paidia-prosfiges).

Μετά τιμής
Γ. Κανέλλης

Αντ/δρος Περ. Συμβουλίου Δ. Ελλάδας – Επικεφαλής της Οικ. Δυτ. Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου