Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Να προχωρήσει άμεσα η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 25 Σεπτεμβρίου 2014

Δελτίο τύπου

Καθυστερεί η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ
Επερώτηση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας

Την ανάγκη άμεσης κίνησης των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων αναδεικνύει με πρόσφατη επερώτησή της προς τον Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας κ. Απ. Κατσιφάρα και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Υφαντή,  η Οικολογική Δυτική Ελλάδα.Η παράταξη επισημαίνει ιδιαιτέρως το γεγονός ότι από τον Απρίλιο οπότε και υπήρξε γραπτή κυβερνητική ειδοποίηση έχει σημειωθεί, αδικαιολόγητα, σημαντική απώλεια χρόνου, με δεδομένο ότι  η Αναθεώρηση είναι όρος για την χρηματοδότηση έργων σχετικών με την Διαχείριση Απορριμμάτων στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Πέραν αυτών όμως η αναθεώρηση επιβάλλεται και για ουσιαστικούς λόγους συμφέροντος των Δήμων της περιφέρειάς μας αν λάβουμε υπόψη ότι οι Μονάδες Επεξεργασίας έχουν σχεδιασθεί  με βάση τα δεδομένα του παρελθόντος, αλλά σήμερα παράγουμε λιγότερα σκουπίδια λόγω της μείωσης της κατανάλωσης εξαιτίας της ύφεσης.
Επιπλέον υπάρχει η ανάγκη  (οικονομική και περιβαλλοντική)  να τεθούν φιλόδοξοι στόχοι όσον αφορά την ανακύκλωση όλων των ρευμάτων (ελαστικά, ορυκτέλαια, παλιά οχήματα, μπαταρίες κλπ) και όχι μόνο των συσκευασιών. Το ίδιο ισχύει για τους μπλε κάδους οι οποίοι ορατά έχουν φτάσει στα όριά τους και μπορούμε και πρέπει να τους αντικαταστήσουμε με περισσότερους για χωριστή διαλογή των υλικών.
Έτσι κι αλλιώς το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ακανθώδες. Δεν νοείται καμιά καθυστέρηση σε αναγκαίες προαπαιτούμενες διαδικασίες.

Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής ΕλλάδαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου