Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Μεσολόγγι: ποιοι χειρισμοί για τα απορρίμματα;

Μεσολόγγι: ποιοι χειρισμοί για τα απορρίμματα;

                                                                                Του Γιώργου Κανέλλη*

Ένα από τα βασικά προβλήματα με τα οποία θα έλθει αντιμέτωπη η νέα Δημοτική αρχή Μεσολογγίου, όπως εξάλλου και κάθε νέα δημοτική αρχή, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.  Μια διαχείριση που θέλει να είναι επιτυχημένη οφείλει να έχει δύο στοιχεία: το πρώτο είναι η ρεαλιστική αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης και το δεύτερο ο έγκαιρος και αποφασιστικός σχεδιασμός μιας πολιτικής μακροχρόνια βιώσιμης, τόσο από πλευράς περιβάλλοντος όσο και από πλευράς εξόδων.



Πρόσφατα, με αφορμή ιδιωτική μας επίσκεψη στην περιοχή, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τον ΧΥΤΑ του Δήμου Μεσολογγίου στην περιοχή Αγίου Θωμά και να μιλήσουμε με ανθρώπους της περιοχής για το θέμα.
Μαζί με τις ευχές μας προς το νέο Δημοτικό Συμβούλιο για επιτυχία τόσο γενικότερα όσο και στο θέμα των απορριμμάτων καταθέτουμε την άποψή μας για το συζητούμενο δύσκολο θέμα.
«Στριμωγμένος» ο ΧΥΤΑ
Με ανησυχία διαπιστώσαμε την ημέρα της επίσκεψής μας την ύπαρξη μετώπου άταφων ποσοτήτων  σκουπιδιών που (όπως φαίνεται και στην φωτογραφία μας) είναι αρκετών ημερών. Η ταφή τους είναι επείγουσα ανάγκη με δεδομένη την επικείμενη έλευση του φθινοπωρινών βροχοπτώσεων , που μπορούν να οδηγήσουν σε παράσυρσή τους με σοβαρές συνέπειες στην όλη λειτουργία του ΧΥΤΑ αλλά ακόμη και τη διαφυγή υγρών στραγγισμάτων.
Πέραν αυτού η νέα Δημοτική αρχή οφείλει, αν θέλει να αποκλείσει ενδεχόμενα δυσάρεστων καταστάσεων είτε για τον ίδιο το ΧΥΤΑ, είτε για την πόλη και τους οικισμούς του Δήμου, να δώσει έμφαση στα παρακάτω:
-          Άμεσα μέτρα για την καλή λειτουργία του ΧΥΤΑ, όπως προγραμματισμός επάρκειας χώματος για καθημερινή ταφή των εισερχομένων ποσοτήτων, γενικός έλεγχος του μηχανολογικού εξοπλισμού, έλεγχος της απόδοσης του συστήματος διαχείρισης των στραγγισμάτων
-          Ενέργειες χωρίς καθυστέρηση για την προετοιμασία του νέου κυττάρου, ώστε ο Δήμος Μεσολογγίου να μη βρεθεί ακάλυπτος
-          Έμφαση στην σαφή απεικόνιση της οικονομικής κατάστασης του Συνδέσμου Διαχείρισης και γενικά της οικονομικής προοπτικής του τομέα των απορριμμάτων.
Να μειώσουμε τα απορρίμματα με τη συμβολή των πολιτών
Όμως, όπως είναι –ή πρέπει να είναι γνωστό – οι ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), σύμφωνα με τη σήμερα ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία αποτελούν μέρος του παρελθόντος. Νέοι ΧΥΤΑ απαγορεύεται να ιδρυθούν,  τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα (όπως τα υπόλοιπα φαγητού, το χαρτί) πρέπει να υφίστανται επεξεργασία και μόνο ένα υπόλειμμα μπορεί να πηγαίνει για ταφή.
Όσο μικρότερο είναι αυτό τόσο καλύτερα για τους Δήμους από οικονομική άποψη αλλά και από άποψη ορθή χρήσης των φυσικών πόρων. Τα απορρίμματα σύμφωνα με τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πρέπει πρώτα να υπόκεινται σε πρόληψη, να μη δημιουργούνται καθόλου δηλαδή,  στη συνέχεια να εξαντλούνται τα περιθώρια επανάχρησης, ακολουθεί η συστηματική ανακύκλωση και τέτοια μπορεί  να γίνει μόνο με την καθημερινή συμμετοχή των πολιτών με διαλογή στην πηγή, εν συνεχεία, ότι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί υφίσταται επεξεργασία και, όπως προείπαμε, μόνο το υπόλειμμα πάει για ταφή σε ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και όχι ΧΥΤΑ.
Καθήκον επομένως, και ορατό συμφέρον της νέας Δημοτικής Αρχής είναι να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή, με στόχους όχι μόνο την καλύτερη δυνατή λειτουργία του συστήματος των μπλέ κάδων (ανακύκλωση συσκευασιών) αλλά και την αναβάθμιση της ανακύκλωσης με ειδικούς κάδους για το χαρτί και το γυαλί, την δωρεάν εξασφάλιση κάδων και ειδικών οχημάτων, την εφαρμογή και όλων των άλλων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (λάστιχα, παλιά οχήματα, μπαταρίες, ορυκτέλαια) καθώς και την προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης των οργανικών (υπόλοιπα τροφών). Για όλα αυτά μπορεί να αναζητηθούν και πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Μόνο έτσι οι ποσότητες που θα στέλνει για επεξεργασία στην Κεντρική Μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας θα μειωθούν, αυξάνοντας το χρόνο ζωής των ΧΥΤΥ και μειώνοντας παράλληλα και τα σοβαρότατα σε ύψος τέλη εισόδου (πολύ μεγαλύτερα από τα σημερινά) που θα επιβαρύνουν τους δημότες.
Κλείνουμε το κείμενο αυτό υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά ότι: χωρίς διαλογή στην πηγή, χωρίς συστηματική και μόνιμη εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανάγκη να διαχωρίζουν τα καθημερινά τους  απορρίμματα και οι ΧΥΤΥ θα γεμίσουν γρήγορα προκαλώντας νέα αδιέξοδα και το οικονομικό κόστος θα είναι όχι απλά βαρύ αλλά εξοντωτικό για το δημοτικό προϋπολογισμό.
*Περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας – Οικολογική Δυτική Ελλάδα
-------------
To άρθρο δημοσιεύεται στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ Μεσολογγίου που κυκλοφορέι (8-9-14)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου