Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Λάθος η εξαίρεση σταφίδας, εσπεριδοειδών από το πρόγραμμα επιδότησης βιολογικής γεωργίας

Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Πάτρα 6 Φεβρουαρίου 2012
 
Επερώτηση αναφορικά με την εξαίρεση της σταφίδας και των εσπεριδοειδών από το νέο πενταετές πρόγραμμα επιδοτούμενης βιολογικής γεωργίας. 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου κατέθεσε επερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής κ. Γ. Αγγελόπουλο με το ακόλουθο περιεχόμενο:

 Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «Καλάθι προϊόντων της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», περιλαμβάνεται η Κορινθιακή Σταφίδα (προϊόν Π.Ο.Π.) και σε δεύτερη φάση προβλέπονται και τα εσπεριδοειδή. Στο επιχειρησιακό σχέδιο σημειώνεται ότι η παραγωγή βιολογικών προϊόντων σε αυτές τις δύο καλλιέργειες αποτελεί δυναμικό και πολλά υποσχόμενο κλάδο, ο οποίος πρέπει να στηριχθεί. Γενικότερα, η προώθηση των ποιοτικών προϊόντων βιολογικής γεωργίας αποτελεί βασική παράμετρο επιτυχίας του σχεδίου.

 Ωστόσο, τα δύο αυτά προϊόντα δεν περιλαμβάνονται στην προκήρυξη για ένταξη στο νέο πενταετές πρόγραμμα επιδοτούμενης βιολογικής γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων– εξέλιξη με δυσμενείς επιπτώσεις πρωτίστως για τους βιοκαλλιεργητές..

Ως εκ τούτου, ρωτούμε::
-          Ποιες είναι οι ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδοτούμενης γεωργίας και, γενικότερα, για τη στήριξη των δύο αυτών προϊόντων βιολογικής γεωργίας;
-          Πώς σκοπεύετε να στηρίξετε το κύρος του «καλαθιού» όταν τόσο σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτό φαίνονται απροστάτευτα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου