Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Αποκέντρωση: η μόνη προοπτική για την Ολυμπία

 Η προστασία και ανάδειξη του παγκόσμιου μνημείου προϋποθέτει πέρασμα ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια

Με αφορμή την πρωτοφανή ληστεία στο Αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας ο περιφερειακός σύμβουλος της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κώστας Παπακωνσταντίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Σε ένα αρχαιολογικό χώρο που πέρσι επισκέφθηκαν 1.000.000 οργανωμένοι τουρίστες δεν μπορεί να αποκαλύπτεται τέτοια ένδεια σε υποδομές και προσωπικό. Πώς μπορεί να διορθωθεί αυτό; Η μόνη λύση είναι να περάσει η πολιτιστική πολιτική στην Περιφέρεια ώστε οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες να έχουν ευελιξία και να υφίστανται κοινωνικό έλεγχο.

Οι οικονομικοί πόροι για να ασκηθεί αυτή η πολιτική μπορούν να αντληθούν εύκολα από τους επισκέπτες. Κανένας από τους ένα εκατομμύριο τουρίστες που αποβιβάστηκαν πέρσι από τα κρουαζιερόπλοια δεν θα είχε αντίρρηση να επιβαρυνθεί με -ας πούμε- 50 λεπτά, προκειμένου αυτές οι 500.000 € να επενδυθούν για τη διαφύλαξη του αρχαιολογικού χώρου. Αυτό όμως προϋποθέτει και κάποιου είδους φορολογική αποκέντρωση διότι ο μόνος τρόπος να εισπραχθεί αυτό το ποσό είναι να μπορεί ο Δήμος ή Περιφέρεια να επιβάλει τέλος σε κάποια πάγια δαπάνη των τουριστών – για παράδειγμα στο κόστος της μεταφοράς τους από το λιμάνι στην Ολυμπία. 

 Φυσικά, αυτά απαιτούν θεμελιώδεις αλλαγές στη νομοθεσία – κυρίως όμως αλλαγές στη νοοτροπία. Πρέπει να μπουν άμεσα στο σχεδιασμό μας ώστε κάποια μέρα πρέπει να γίνει πράξη η αποκέντρωση και η αληθινή μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου