Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Πλημμύρες στην Ηλεία:Να ανακουφίσουμε τους πληγέντες – να δούμε τις αιτίες άμεσα!


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Πλημμύρες στην Ηλεία:
Να ανακουφίσουμε τους πληγέντες – να δούμε τις αιτίες άμεσα!

 Αυτή την ώρα και με δεδομένες τις προβλέψεις για παράταση των ακραίων καιρικών φαινομένων που οδήγησαν στην πρωτοφανή πλημμυρική καταστροφή στους δήμους Πύργου και Ολυμπίας, πρώτη και άμεση προτεραιότητα είναι η κινητοποίηση όλων των μέσων που είναι στην διάθεση των Δήμων και της Περιφέρειας για την παροχέτευση των υδάτων και την άμεση βοήθεια στους πληγέντες κατοίκους.
Επιβάλλεται όμως:

1.Από τώρα να υπάρξει δημόσια δέσμευση τόσο από τον Περιφερειάρχη όσο και από τους δημάρχους των δύο Δήμων ότι η διερεύνηση σοβαρών παραλείψεων και ευθυνών θα αρχίσει τις επόμενες μέρες και ότι «θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο», με δεδομένο μάλιστα ότι είχαμε και πριν τα Χριστούγεννα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι ώρα στην πολύπαθη Ηλεία να δούμε επιτέλους και κάποιες παραιτήσεις υπευθύνων.
2. Να γίνουν άμεσα επεμβάσεις επείγουσας μορφής  για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων τις επόμενες μέρες γιατί ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει.

3. Να αναζητηθούν επιστημονικά οι αιτίες για τις διαστάσεις τη καταστροφής πέραν του πράγματι ασυνήθιστου ύψους βροχής.
    Πιο συγκεκριμένα: τώρα είναι η ώρα να καταγράψουμε καταπατήσεις που έγιναν και προπαντός ρέματα που μπαζώθηκαν ή αποστραγγιστικά που φράχθηκαν για να εξυπηρετηθούν ημέτεροι του πασοκικού κατεστημένου,  που επί δεκαετίες λάμβανε τις αποφάσεις στην Ηλεία, ιδίως σε Νομαρχιακό επίπεδο. Η αποκατάσταση των ρεμάτων να γίνει κατά προτεραιότητα, όποιος κι αν ενοχλείται.

  Ακόμη, τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε τις ευθύνες για τυφλές και παράλογες χωροθετήσεις δημόσιων υποδομών όπως του βαρειά πληγέντος – σε σοβαρό βαθμό κατεστραμμένου- Νοσοκομείου Πύργου, που με τοπικιστικά και ευνοιοκρατικά κριτήρια και παρά τις μεγάλες αντιδράσεις πολιτών και φορέων της Ηλείας αλλά και την κοινή λογική, χτίστηκε  περίπου 10 χρόνια πριν, σε ένα «γούπατο», πρώην ελώδη περιοχή, οφθαλμοφανώς ακατάλληλη από πλευράς πλημμυρικής προστασίας.
4. Εφόσον τεκμηριωθεί το μέγεθος της συμβολής των απογυμνωμένων από  βλάστηση λόγω των πυρκαγιών δασικών εκτάσεων της Ηλείας στα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα, να εξετασθεί σοβαρά η διεκδίκηση πόρων για αποκατάσταση κατεστραμμένων δημόσιων υποδομών αλλά και κατοικιών και από το Ειδικό ταμείο Αποκατάστασης Εκτάκτων Αναγκών (ταμείο Πυροπλήκτων), δεκάδες εκατομμύρια του οποίου παραμένουν λιμνάζοντα.

 Γενικότερα, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι χωρίς σεβασμό του περιβάλλοντος και των φυσικών ισορροπιών και αντοχών, χωρίς μελέτη των έργων και επεμβάσεων στο χώρο ευρύτερη από το στενό τεχνικό πλαίσιο, και μακριά από ευνοιοκρατικές λογικές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πιθανόν θα είναι συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα προκαλούν όλο και πιο οδυνηρές καταστροφές.
Χρειάζεται αίσθημα ευθύνης, ουσιαστική ανακούφιση των πληγέντων,  απόδοση ευθυνών χωρίς εκπτώσεις και αποστολή στις καλένδες,  οικολογική σοφία του σεβασμού των αντοχών της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου