Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Άβυθος: πως τα ποτάμια κτίζουν τις ακτές!


Η «αντεπίθεση» της στεριάς

20 -  2- 2012Μια καλή «κατεβασιά» από τα ποτάμια αρκεί να αντισταθμίσει τη διάβρωση των ακτών  … φτάνει να έχει μείνει κάτι στα ποτάμια για να κατεβάσουν…


Δεκάδες τετραγωνικά μέτρα ολοκαίνουριας, φρέσκιας γης δημιουργήθηκαν στην παραλία της Αβύθου μετά από τη βροχή της 6ης Φεβρουαρίου 2012. Δημιουργός ήταν το μικρό ασήμαντο ρέμα που εκβάλει μπροστά στο κέντρο FUN. Μέσα σε λίγες ώρες αντισταθμίστηκε η διάβρωση και δημιουργήθηκε πολύτιμη παραλιακή γη,– μια υπηρεσία που, σε ένα παραλιακό τουριστικό μέρος,  αξίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Έχουμε επανειλημμένα πει ότι τα ποτάμια χτίζουν τις ακτές. Αυτό γίνεται εκατοστό – εκατοστό κάθε χρονιά αλλά κυρίως με δυναμικές «κατεβασιές» μετά από καταρρακτώδεις βροχές. Αυτές οι ογκώδεις  κατεβασιές είναι «θησαυρός»,, αφού σε λίγες ώρες η στεριά κερδίζει κατά κράτος τη θάλασσα και αντισταθμίζει τις απώλειες από τη διάβρωση.

Πώς ένα τόσο μικρό ρεματάκι έκανε αυτό το θαύμα; Απλά, ακριβώς επειδή είναι μικρό, δεν είχε τραβήξει την προσοχή των εργολάβων και δεν είχαν αφαιρέσει τα «αδρανή» από την κοίτη του. Έτσι, είχε υλικό για να «κατεβάσει». Αντίθετα, τα μεγάλα ποτάμια της Αιγιάλειας, έχουν «ξεκοιλιαστεί» από τις αμμοληψίες και την απομάκρυνση αδρανών και έχουν ελάχιστα να κατεβάσουν. Έτσι, με τις μεγάλες βροχές της 6ης Φεβρουαρίου, η Αιγιάλεια έχασε την ευκαιρία να κερδίσει πολλές δεκάδες στρέμματα παραλίας (αρχικά στις εκβολές και κατόπιν -  με τη δράση των κυμάτων- σε όλο το μήκος των ακτών).
Το δυστύχημα είναι ότι διάφοροι «παράγοντες» διατυμπανίζουν ότι πρέπει άμεσα να γίνουν αντιπλημμυρικά και να καθαριστούν τα ποτάμια!!! Με αφορμή κάποια μπαζωμένα ρέματα ή άστοχα έργα (όπως στο Θολοπόταμο στην Αιγείρα) κατασκευάζουν τον κίνδυνο για υπερχείλιση των φυσικών ποταμών. Υποκύπτουν στις πιέσεις των εργολάβων για «επείγουσες παρεμβάσεις» στα ποτάμια με σκοπό να θησαυρίσουν πουλώντας τα «αδρανή».

Το μόνο που χρειάζεται είναι μικρά έργα για ενίσχυση των αναχωμάτων, καθαρισμός των μικρών ρεμάτων από μπάζα, ξύλα και καλάμια και διόρθωση των άστοχων έργων.
Κάθε άλλη παρέμβαση μέσα στα ποτάμια είναι καταστροφή για τις παραλίες.


Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός Σύμβουλος

Γραμματέας Περιφερειακού ΣυμβουλίουΣημειώνεται ότι στο σημείο των φωτογραφιών πριν το βάθος κόντευε το μέτρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου