Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Πυρκαγιές : Η επιστήμη της Οικολογίας στην υπηρεσία της Κοινωνίας

H «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ»
στο 5ο Πανελλήνιο συνέδριο Οικολογίας στην Πάτρα

  Ο επικεφαλής Κώστας Παπακωνσταντίνου και μέλη του συνδυασμού Οικολογική Δυτική Ελλάδα,  παρακολούθησαν το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από 7 – 10 Οκτωβρίου.

   Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συνεδρία της Κυριακής (οργανωμένη από το WWF Ελλάς), με θέμα την πορεία της φύσης μετά τις πυρκαγιές. Κοινή πεποίθηση ήταν πως, μολονότι η πυρκαγιά αποτελεί φυσικό φαινόμενο, κατά κανόνα η Πολιτεία περιφρονεί τις φυσικές διεργασίες, ιδίως την προστασία της φυσικής αναγέννησης, όταν εκπονεί δράσεις αποκατάστασης καμένων περιοχών. Έτσι συχνά δαπανώνται μεγάλα ποσά σε άστοχες ενέργειες.
    Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης του συνδυασμού «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» Κώστας Παπακωνσταντίνου, δήλωσε: «Πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο, πρέπει πρώτα  να συμβουλευόμαστε τους επιστήμονες της Οικολογίας, όταν μιλάμε για αποκατάσταση του φυσικού κεφαλαίου των καμένων περιοχών. Στη Δυτική Ελλάδα διαθέτουμε εξαίρετους Επιστήμονες στον Τομέα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Αγρίνιο. Όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών στο ανθρώπινο κεφάλαιο, η Πολιτεία οφείλει να δείξει στοιχειώδη συνέπεια και να αποδεσμεύσει τους απαραίτητους πόρους από το Ταμείο Πυροπλήκτων. Είναι ντροπή παρά την ύπαρξη των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου αυτού να μένουν ακόμη πυρόπληκτοι σε κοντέινερ».

   Σημειώνουμε ότι η διοργάνωση του συνεδρίου  ανήκε από κοινού στην Ελληνική Οικολογική, Ζωολογική και Βοτανική Εταιρία, υπό την αιγίδα του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Καθηγητή Ιωάννη Ματσάκη, «δασκάλου» πολλών ελλήνων επιστημόνων Οικολόγων.  Συνολικά παρουσιάστηκαν περισσότερες από 200 επιστημονικές εργασίες για χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου