Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Θέτουμε και στο νέο υπουργό το θέμα της επιδότησης του θρυμματισμού


H παράταξή μας επιμένει στο σημαντικό ζήτημα της προώθησης του θρυμματισμού των κλαδεμάτων μέσω της επιδότησής του. Στείλαμε προς τον νέο υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης την παρακάτω επιστολή:

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Κουμπούρας

Πάτρα, 1 Οκτωβρίου 2018
ΠΡΟΣ :
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη
Να προχωρήσει άμεσα η επιδότηση αγοράς και χρήσης θρυμματιστών στην δεντροκαλλιέργεια.
Κύριε Υπουργέ,
Μαζί με τις ευχές μας για επιτυχία στο σημαντικό για τον πρωτογενή μας τομέα αλλά και για το φυσικό περιβάλλον έργο που αναλάβατε, θέτουμε υπόψη σας επιστολή μας, την οποία είχαμε απευθύνει στον προκατόχό σας κ. Αποστόλου σχετικά με την αναβολή της επιδότησης του θρυμματισμού των κλαδεμάτων και της αγοράς των αναγκαίων μηχανημάτων.
Ο θρυμματισμός και το επιτόπου άπλωμα του υλικού που προκύπτει είναι βασικό κλιματικό και αγροπεριβαλλοντικό μέτρο, προβλεπόμενο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και έχει αναγγελθεί από έτους και πλέον ότι η επιδότηση χρήσης θα ανέρχεται σε 14 ευρώ το στρέμμα.
Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε στον Υπουργό κ. Αποστόλου για την αδικαιολόγητη αναβολή του μέτρου και ζήτησε άμεση αναθεώρηση της απόφασής του με την επιστολή το κείμενο της οποίας παραθέτουμε παρακάτω.
Επαναφέρουμε την πρότασή μας προς εσάς και παρακαλούμε θερμά, και ως γνώστης του θέματος, μια και προέρχεστε από περιοχή κατεξοχήν δεντροκαλλιέργειας, να επανεξετάσετε το ζήτημα και να θέσετε σε άμεση προτεραιότητα την ενεργοποίηση της δυνατότητας που παρέχεται από την ΚΑΠ για επιδότηση του θρυμματισμού των κλαδεμάτων, προς όφελος των αγροτών μας αλλά και του περιβάλλοντος.
Η επιστολή μας προς τον κ. Αποστόλου είχε ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Πληροφορηθήκαμε από άρθρο του ελαιοπαραγωγού Γιώργου Κόκκινου στην έγκυρη αγροτική ιστοσελίδα OLIVENEWS.GR (http://olivenews.gr/el/article/9495) ότι με απόφασή σας αναβάλλεται η ενεργοποίηση της δυνατότητας επιδότησης της αγοράς θρυμματιστών από αγρότες δενδροκαλλιεργητές, ιδίως τους ελαιοκαλλιερηγτές που έχουν και τις μεγαλύτερες ποσότητες.
Ως περιφερειακή παράταξη μετά τις απροσδόκητες πυρκαγιές του Απριλίου στην ΗλείαλείαΗλεία, που από τον ίδιο τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεωργιόπουλο, πιθανολογήθηκε ισχυρά και δημόσια ότι αφετηρία είχαν καύση ελαιοκλαδεμάτων, κάναμε επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Ελλάδας και λάβαμε την απάντηση ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη να στηρίξει τυχόν εφαρμογή μέτρων επιδότησης των θρυμματιστών αλλά η πρωτοβουλία είναι του υπουργείου σας.
Στους παρακάτω συνδέσμους η σχετική μας ανακοίνωση και άρθρο του τότε περιφερειακού μας συμβούλου Γ. Κανέλλη: http://ecowesthellas.blogspot.com/2018/04/blog-post_67.html
Οι θρυμματιστές κλαδιών είναι εργαλείο αειφορικής κλιματικής πρακτικής αλλά και εδαφοβελτίωσης και η αναβολή δυνατοτήτων επιδότησης της αγορά και χρήσης τους, που προβλέπονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική κάθε άλλο παρά θετική πολιτική είναι.
Επομένως κύριε Υπουργέ, σας παρακαλούμε θερμά να αναθεωρήσετε την απόφαση αυτή όχι μόνο διότι απομακρύνει χρονικά την εφαρμογή μιας κατεξοχήν ενισχυτικής της αγρο-περιβαλλοντικής λογικής στη δεντροκαλλιέργειά μας, αλλά και διότι, όπως έδειξε πρόσφατη εμπειρία των πυρκαγιών στην Ηλεία τον Απρίλιο που πέρασε, αντικειμενικά ενισχύει τις πιθανότητες πυρκαγιών σε εποχές που δεν αναμένονται.
Μετά τιμής
Βασίλης Κουμπούρας
Περιφερειακός Σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας
6909315179, ecowesthellas@gmail.com ,
bill_koubouras@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου