Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Καθαρά και επαρκή νερά υπό δημόσιο έλεγχο

Καθαρά και επαρκή νερά υπό δημόσιο έλεγχο
                                                                                Του Γιώργου Κανέλλη*
Εύστοχη και ενδιαφέρουσα  ήταν η ημερίδα με θέμα: «Δημόσια αγαθά και κρίση – Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού», που διοργάνωσε η Δημοτική παράταξη «Αγρίνιο – Ανατροπή τώρα» το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στο Αγρίνιο.
Κατατίθενται παρακάτω τα βασικά σημεία της παρέμβασης την οποία έκανα συμμετέχοντας στην ημερίδα ως εκπρόσωπος περιβαλλοντικής οργάνωσης.
Το νερό δημόσιο αγαθό και δικαίωμα όλων

  • Το πόσιμο νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό και η πρόσβαση σ’ αυτό είναι ανθρώπινο δικαίωμα.
  • Θεμελιώδης στόχος κάθε δημοκρατικής κοινωνίας οφείλει να είναι:  νερό για όλους – διατήρηση ποιότητας (αειφορία), ακεραιότητα υδάτινων οικοσυστημάτων
  • Θεμελιώδες επιχείρημα για την διαφύλαξη ιδίως του πόσιμου νερού υπό δημόσιο έλεγχο είναι  η γνωστή –λόγω των παραπάνω ιδιαιτεροτήτων- διεθνής αποτυχία (Χιλή, Βολιβία, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Αφρική, Μαρόκο, Βρετανία, Καναδάς, Αργεντινή, Αυστραλία) των ιδιωτικοποιήσεων.  Κορυφαίο παράδειγμα η επιστροφή του νερού του Παρισιού στο από την διαβόητη πολυεθνική υδάτων  GDF SUEZ στο Δήμο του Παρισιού.
  • Τεράστια και ιστορική ήταν η επιτυχία της καμπάνιας RIGHT TO WATER (1.884.790 υπογραφές σ΄όλη την Ευρώπη)  που οδήγησε σε σαφή ήττα των νεοφιλελεύθερων δογμάτων για ιδιωτικοποίηση  - πανάκεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγκάζοντας την Κομισιόν να αναγνωρίσει επίσημα την προτεραιότητα του δημοσίου ελέγχου στο πόσιμο νερό.
Η αυστηρή και αμερόληπτη διοίκηση βασικό ανάχωμα στις ιδιωτικοποιήσεις

Όσοι με ισχυρή τεκμηρίωση τασσόμαστε ΚΑΤΑ των  (ιδιαίτερα επίμονων πρέπει να μη το ξεχνάμε) σχεδίων για την ιδιωτικοποίηση του νερού οφείλουμε να μην ξεχνάμε και τις δικές μας υποχρεώσεις:
Την αναγκαιότητα (για πολλούς λόγους) της αποτελεσματικής και αυστηρής, έναντι πάντων, διοίκησης του πόσιμου και του αρδευτικού νερού. Για εκείνους  καραδοκούν να αφαιρέσουν από τους Δήμους τις εταιρίες ύδρευσης ή τα αρδευτικά δίκτυα από τις οργανώσεις των αγροτών, η κακοδιοίκηση, η σπατάλη, το διοικητικό μπάχαλο είναι βούτυρο στο ψωμί τους.  Αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο στα αυτιά όσο ακούγεται στην γενική του μορφή.
Σημαίνει για παράδειγμα  ότι φτηνό πρέπει να είναι το πόσιμο νερό μόνο επί τη βάσει κοινωνικών κριτηρίων καθώς και κριτηρίων ύψους κατανάλωσης. Το νερό δεν πρέπει να είναι ΓΕΝΙΚΑ φτηνό αλλά στοχευμένα. Το όσο περισσότερο καταναλώνεις τόσο ακριβότερο τιμολογείται το κυβικό είναι ορθό και οικονομικά και οικολογικά.
Σημαίνει ακόμη, ότι η μισθολογική πολιτική και η πολιτική προσλήψεων σε Εταιρίες Υδάτων και ΤΟΕΒ οφείλει να υπακούει στα λεγόμενα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Όχι πελατειακά κριτήρια, όχι ανοχή σε προνόμια, όχι υποχώρηση σε παράλογα αιτήματα, όχι προσωπικό πάνω από το αναγκαίο. Ναι, να υπάρχουν λογικά κέρδη – είναι ασπίδα κατά εκείνων που βάζουν τις Δημοτικές Εταιρίες Υδάτων ή τους ΤΟΕΒ  στο μάτι και τα κέρδη αυτά πάνε σε ΟΛΟΥΣ.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: Η ΔΕΥΑ της Πάτρας έχει κέρδη σήμερα – πάνε στο ταμείο του Δήμου, σε όλους δηλαδή. Πριν λίγα χρόνια είχε όχι μεγάλες,  ζημίες πάντως. Χρειάστηκε σοβαρή τομή στην μισθολογική πολιτική για τα στελέχη της  που έφταναν να παίρνουν 4 ως και 7 χιλιάδες καθαρά το μήνα, και αυτό απαίτησε σύγκρουση. Χρειάστηκε ακόμη σύγκρουση με λογικές εργαζομένων που δούλευαν όσο οι ίδιοι έκριναν.
Σημαίνει ακόμη, σε ότι αφορά το αρδευτικό νερό, ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμιά ανοχή σε εκείνους που δεν πληρώνουν, φορτώνοντας το κόστος λειτουργίας στους λοιπούς (τα κορόιδα) και το κόστος επισκευών και συντήρησης στους δημόσιους φορείς. Καμία υποχώρηση σε πειρασμούς «δωρεάν» ή χαμηλής τιμολόγησης ή στραβών ματιών –το χειρότερο-  στις οφειλές. Για όποιον δεν μπορεί για φανερούς και ελέγξιμους  λόγους να πληρώσει αλληλεγγύη ναι, διευκόλυνση ναι (ως τη σοδειά) και δόσεις ακόμη, αλλά ποτέ ανοχή στο δεν πληρώνω γιατί έτσι θέλω. Τα παραδείγματα πολλά σε όλη την Ελλάδα, αλλά ας μην πάμε μακριά. Στην βουλιαγμένη στα νερά Αιτωλοακαρνανία οι ΤΟΕΒ δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν τα δίκτυα και απαράδεκτα ποσοστά αρδευτικού νερού χάνονται διότι η αδυναμία είσπραξης των οφειλών έχει λάβει διαστάσεις και οδηγεί σε αδυναμία επενδύσεων.
-          Σημαίνει τέλος ότι προστατεύουμε έστω και με κόστος τα νερά μας από ρυπάνσεις και μολύνσεις χωρίς και πάλι στραβά μάτια έναντι κανενός και ότι συμφιλιωνόμαστε με την άγρια πανίδα και χλωρίδα των υδάτινων σωμάτων (λιμνών, ποταμών ακόμη και των αρδευτικών καναλιών). Είναι σύμμαχός μας στην διατήρηση καθαρών και σταθερών υδάτινων πόρων.

*Περιφ. Σύμβουλος – επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε στο agrinionews.gr :
http://www.agrinionews.gr/%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AE-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CF%85%CF%80%CF%8C-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%AD%CE%BB%CE%B5/

Φωτογραφία : άποψη της κοίτης του Ευήνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου