Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Η βιολογική δακοκτονία μπορεί και πρέπει να δοκιμαστεί

Οικολογική Δυτική Ελλάδα                          
Πάτρα 15 Δεκεμβρίου 2014


Πιλοτική εφαρμογή βιολογικής δακοκτονίας προτείνει η Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Προοπτική της γεωργίας μας μπορεί και πρέπει να είναι η Βιολογική Γεωργία, κάτι που όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος  και στην Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ξεκινώντας από την θεμελιώδη αυτή θέση η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ πρότεινε στην συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας την πιλοτική εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης του κυριότερου παρασίτου της ελιάς, του δάκου, σε περιοχές της περιφέρειάς μας. Η πρόταση δεν προχώρησε άμεσα, κρατάμε όμως την δέσμευση της περιφερειακής Αρχής του κ. Κατσιφάρα,  για συγκεκριμένη μελέτη και προετοιμασία ώστε να σε επόμενη χρονιά να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της.
Η πρότασή μας είναι η παρακάτω:
Συζητάμε σήμερα το θέμα της δακοκτονίας στην περιφέρειά μας και σωστά ήρθε το θέμα γιατί πρέπει οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν έγκαιρα και να υπάρχει και περιθώριο χρόνου για απρόβλεπτες  καθυστερήσεις, ώστε η πρώτη επέμβαση να γίνει το ταχύτερο, με την εμφάνιση της πρώτης γενιάς του δάκου, πράγμα που αυξάνει την αποτελεσματικότητα της επέμβασης.
Όμως η συμφωνία μας σταματά εδώ.
Η δακοκτονία είναι η μεγαλύτερη και υψηλότερου κόστους επέμβαση στον γεωργικό μας τομέα με κόστος 1.761.000 για Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία μαζί και μη αναφερόμενο στην εισήγηση αλλά προφανώς ανάλογο για την Αχαΐα.
Θεωρείται ως τώρα δεδομένο και  εκτός συζήτησης ότι η επέμβαση θα γίνει με χημικά φυτοφάρμακα (δηλητήρια) των οποίων οι επιπτώσεις είναι γνωστές:
-          Επιβάρυνση του τελικού προϊόντος, ιδίως αν δεν τηρηθεί η επιβαλλόμενη χρονική απόσταση τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής με επίπτωση και στην τιμή
-          Επιβάρυνση του συνόλου του οικοσυστήματος με τοξικές ουσίες που πλήττουν και τους πληθυσμούς ωφελίμων στην γεωργία εντόμων
-          Επιβάρυνση της συνολικής τροφικής αλυσίδας του ελαιώνα
-          Εξάρτηση των αγροτών από τις χημικές βιομηχανίες.

Όμως, όπως γνωρίζει όποιος παρακολουθεί τα αγροτικά θέματα, η Βιολογική γεωργία, με κύρια γραμμή πλεύσης τον περιορισμό των χημικών εισροών και πρωτίστως των φυτοφαρμάκων, κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Η παράταξή μας θεωρώντας ότι  το μέλλον της γεωργίας μας και ειδικότερα της ελαιοκαλλιέργειας είναι η όλο και ευρύτερη εφαρμογή βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας και φυτοπροστασίας για λόγους προστασίας του οικοσυστήματος, ανόδου της ποιότητας και τιμής των προϊόντων και μείωσης του κινδύνου για την υγεία αγροτών και καταναλωτών επιβάλλεται, έστω και βαθμιαία, να προχωρήσουμε στην βιολογική καταπολέμηση του κυριότερου γεωργικού παρασίτου της περιοχής μας και του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, του δάκου της ελιάς.
Πέραν των λόγων περιβάλλοντος, υγείας, τιμής και ποιότητας του προϊόντος εκτιμούμε με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα ότι η βιολογική  καταπολέμηση είναι οικονομικά ανταγωνιστική προς την χημική.
Με βάση τα παραπάνω ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Την βαθμιαία εφαρμογή βιολογικών μεθόδων για την καταπολέμηση του δάκου  αλλά με ρητή δέσμευση κλιμάκωσης των εκτάσεων που θα τεθούν υπό τέτοια διαχείριση.
Ειδικότερα προτείνουμε, την άμεση, από φέτος, επιλογή δύο τουλάχιστον γεωγραφικά απομονωμένων από τους άλλους ελαιώνες  περιοχών, μια στην Αιτωλοακαρνανία και μία στην Αχαΐα – Ηλεία προκειμένου να εφαρμοσθεί σε αυτές ολικά και αποκλειστικά βιολογική μέθοδος καταπολέμησης είτε μέσω φερομονών είτε μέσω ενεργών μικροοργανισμών. Σε αυτές να διατεθεί τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμένου για την δακοκτονία κονδυλίου.  Εταιρίες που παράγουν βιολογικά σκευάσματα καταπολέμησης του δάκου υπάρχουν στην ελληνική αγορά.
Οι Υπηρεσίες μας Αγροτικής Ανάπτυξης μπορούν το ταχύτερο να καθορίσουν τις περιοχές αυτές και να περιλάβουν στους όρους της διακήρυξης την εφαρμογή μόνο βιολογικής μεθόδου στα όριά τους.
Παράλληλα στις υποχρεώσεις του αναδόχου θα πρέπει να είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών. Η Υπηρεσίες μας οφείλουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια ελέγχου της πλήρους εφαρμογής των υποχρεώσεων του αναδόχου (κάτι που ισχύει γενικά, βεβαίως).
Είμαστε βέβαιοι ότι η επιτυχία της καταπολέμησης στις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής θα οδηγήσει στην αβίαστη επέκταση των μεθόδων αυτών, σταδιακά,  στο σύνολο της ελαιοκαλλιέργειας στην περιφέρειά μας, καθιστώντας το λάδι και τις βρώσιμες ελιές μας εμπορικά ελκυστικότερες και αποφέροντας οφέλη στους αγρότες , πρωτίστως όσον αφορά την υγεία τους (γνωστή είναι η μελέτη Γκινόπουλου που αποδίδει την απροσδόκητα αυξημένη νοσηρότητα από καρκίνο στους αγροτικούς πληθυσμούς της Αιτωλοακαρνανίας έναντι των αστικών στους ψεκασμού με αγροτοχημικά.
Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο και πρωτίστως την πλειοψηφία να στηρίξει την πρότασή μας. Ας επιδείξουμε τον τολμηρό ρεαλισμό που χρειάζεται ώστε να κάνουμε σοβαρό βήμα προς μια πιο βιώσιμη και ποιοτική γεωργία στην περιφέρειά μας.

Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου

Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου