Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Δημοκρατίες υπό κηδεμονία θέλουν οι πολυεθνικές!Οικολογική Δυτική Ελλάδα:

Υπογράφουμε κατά της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου – ΕπενδύσεωνΠαράλληλα με την οδυνηρή διαπραγμάτευση της χώρας μας με την τρόικα των δανειστών μας σε σχέση με το χρέος και τις νέες δεσμεύσεις που θα αναλάβουμε, μια ιδιαίτερα σημαντική, διεθνούς σημασίας,  διαπραγμάτευση είναι εν  εξελίξει, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership/ Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων) είναι μία συμφωνία που συζητείται, εδώ και μήνες, να υπογραφεί μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Ανάλογων χαρακτηριστικών είναι και η συζητούμενη συμφωνία με τον Καναδά, CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Στόχος τους υποτίθεται ότι είναι η ενθάρρυνση του διατλαντικού εμπορίου και των επενδύσεων.
Πλην όμως οι απαιτήσεις που διατυπώνονται από τα lobby των πολυεθνικών σε μια διαπραγματευτική διαδικασία  που διεξάγεται σχεδόν εν κρυπτώ, χωρίς τον αναγκαίο δημόσιο διάλογο, φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ότι αφορά την δυνατότητα των κρατών να θέτουν όρους και όρια (που βεβαίως συνεπάγονται κόστος) στις επενδύσεις με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Θέλουν «λυμένα» τα χέρια τους

Εύκολα καταλαβαίνουμε πόσο διακαής πόθος είναι για τους ισχυρούς των μεταλλαγμένων, για παράδειγμα, το να τους παρασχεθεί η δυνατότητα να οδηγούν τα ευρωπαϊκά κράτη, που αντιστέκονται στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων ή έστω επιμένουν στην σήμανση τροφίμων που τα περιέχουν, σε ειδικά δικαστήρια με κατηγορίες ότι «στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό». Ανάλογα κίνητρα έχουν οι μεταλλευτικές εταιρίες, ιδίως του χρυσού, με τις γνωστές μη αντιμετωπίσιμες επιπτώσεις σε περιβάλλον και υγεία.
Οι διαπραγματεύσεις αφορούν την άρση των μη δασμολογικών εμποδίων (δεδομένου ότι οι δασμοί μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ είναι ήδη πολύ χαμηλοί) και γίνεται λόγος για «εναρμόνιση» των νομοθεσιών των δύο πλευρών. Αυτό δεν επιτρέπεται να γίνει δεκτό από την ευρωπαϊκή πλευρά γιατί στις ΗΠΑ τα κριτήρια του ανταγωνισμού και της οικονομικής ελευθερίας έχουν προτεραιότητα έναντι αυτών που αφορούν τον καταναλωτή, το περιβάλλον, την δημόσια υγεία. Οι διοργανωτές της καμπάνιας «STOP TTIP»  δηλώνουν ότι «η Συμφωνία αυτή προετοιμάζεται εδώ και 20 χρόνια υπό την πίεση των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού που προσπαθούν να επιβάλουν το άνοιγμα των αγορών σε βάρος της προστασίας του καταναλωτή, της διατροφικής ασφάλειας, των περιβαλλοντικών κανόνων, των σημαντικών κοινωνικών προτύπων, των κανόνων για τη χρήση τοξικών προϊόντων ή κανονισμών για την ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών».

Οι αντιδράσεις επεκτείνονται παντού και δυναμώνουν

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το θέμα της Συμφωνίας αυτής ήδη έχει ανεβεί ψηλά στην λίστα των θεμάτων της δημόσιας συζήτησης, σε αντίθεση με τη χώρας μας όπου ελάχιστα έχει συζητηθεί το θέμα αν και σοβαρά μας επηρεάζει, ως χώρα με πλεονεκτήματα όσον αφορά την ποιότητα των τροφίμων, τις ντόπιες ποικιλίες, την απόρριψη της εξάρτησης που φέρνουν τα μεταλλαγμένα.
Ήδη διογκώνεται ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κίνημα συλλογής υπογραφών (που έχει ήδη ξεπεράσει τις 950.000) με στόχο να βγουν στο φώς τα ντοκουμέντα που κατατίθενται στις διαπραγματεύσεις, πράγμα που πεισματικά αποφεύγεται ακόμη και όταν τα ζητούν ευρωβουλευτές με επίκληση επιχειρημάτων περί «εμπορικών μυστικών».
Για να πάρει το κίνημα αυτό τα χαρακτηριστικά της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών» και να ξεπεραστεί η αρχική άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να το αναγνωρίσει εξαρχής ως τέτοιο, πρέπει να συγκεντρωθούν πάνω από 1.000.000 υπογραφές και σε 7 τουλάχιστον χώρες  να ξεπεραστεί το ελάχιστο όριο υπογραφών που τους αντιστοιχεί με βάση τον πληθυσμό τους.
Πολύ καλά πάει η καμπάνια, δείχνοντας και το επίπεδο ενημέρωσης των λαών αυτών για τα πραγματικά σοβαρά διεθνή διακυβεύματα, στην Γερμανία (μακράν πρωταθλήτρια κι ας συγκεντρώνει τόσες κριτικές), τη Βρετανία και την Αυστρία. Στις χώρες αυτές πολλαπλάσιες του ελαχίστου ψήφοι έχουν συγκεντρωθεί ενώ πολύ καλά προχωρούν  Ολλανδία, Λουξεμβούργο. Ιρλανδία Σλοβενία. Σε πολύ χαμηλή θέση βρίσκονται δυστυχώς η Ελλάδα και η Κύπρος. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη κάτω από τον ελάχιστο στόχο των 16.000 υπογραφών. 
Κατεξοχήν υποστηρικτές της καμπάνιας είναι οικολογικά κόμματα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανώσεις προστασίας του καταναλωτή σε όλη την Ευρώπη.

Στηρίζουμε την καμπάνια. Υπογράφουμε!

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα υποστηρίζει, μαζί με όλες τις οικολογικές δυνάμεις στην Ευρώπη, το κίνημα αυτό. Οι πολίτες μπορούμε να πετύχουμε άμεσα τη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις και τελικά να αποτρέψουμε την υιοθέτηση των απαιτήσεων των πολυεθνικών εις βάρος της δυνατότητας των θεσμών των ευρωπαϊκών κρατών να προστατεύουν το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, να αντιμετωπίζουν την κερδοσκοπία. Ας μην ξεχνάμε τα πολύ θετικά αποτελέσματα της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας υπογραφών για το πόσιμο νερό.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stop-ttip.org της καμπάνιας ενημερωθείτε περισσότερο και υπογράψτε στο: http://stop-ttip.org/ypografi/
Όλοι μαζί μπορούμε να μην επιτρέψουμε στις πολυεθνικές να περιορίσουν την δημοκρατία μας βάζοντας τα κέρδη τους πάνω από τα δικαιώματά μας.

Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας
Επικεφαλής Οικολογικής Δυτικής ΕλλάδαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου