Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Οικολογική Δυτική Ελλάδα                 
Πάτρα 25  Απριλίου 2014
Ιστορική ανάγκη η ενεργειακή στροφή
Ποτέ ξανά:28 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ


Η πυρηνική ενέργεια τόσο στην πολεμική όσο και στην «ειρηνική» της χρήση δεν αποτελεί λύση κανενός προβλήματος αλλά είναι η ίδια ένα από τα μέγιστα προβλήματα της εποχής μας.
Η επέτειος της πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ (26 Απριλίου) μας θυμίζει ότι ο κόσμος μας μετά το τραγικό όσο και καθοριστικό αυτό συμβάν δεν είναι πια ο ίδιος.
Μετά την 26η Απριλίου του 1986 γνωρίζουμε καλά ότι ο αμοιβαίος πυρηνικός αφοπλισμός από την μια, και η εγκατάλειψη της πυρηνικής επιλογής για την παραγωγή ενέργειας από την άλλη αποτελούν, μαζί με την γενικότερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να διασωθεί ο πλανήτης μας από τους εφιάλτες της ραδιενεργού μόλυνσης και της υπερθέρμανσης και να παραμείνει βιώσιμος.
 Η πυρηνική βιομηχανία δεν μπορεί πια να αντιμετωπίζεται ως προηγμένη  αλλά ως παρωχημένη, επικίνδυνη και πανάκριβη τεχνολογία που δεν μπορεί πλέον να κρατά για τον εαυτό της τα κέρδη και να φορτώνει τις ζημιές, οικονομικές και ανθρώπινες (νεκρούς και καρκινογενέσεις), στις κοινωνίες μας και μάλιστα πέρα και πάνω από σύνορα. Ας μην ξεχνάμε ότι με την αυξημένη καύση προϊόντων ξύλου από επιβαρυμένες περιοχές, παρατηρήθηκε τον περασμένο χειμώνα αύξηση της μετρούμενης στην ατμόσφαιρα ελληνικών πόλεων, ραδιενέργειας.
 Η χώρα μας έχει επομένως κάθε λόγο να παραμείνει απαλλαγμένη από πυρηνικά εργοστάσια και να στραφεί αποφασιστικά στην εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και στην επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταικά, βιομάζα κλπ),με προσοχή φυσικά στη χωροθέτησή τους.
Ανανεώσιμες Πηγές και εξοικονόμηση μπορούν σήμερα όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από την ραδιενέργεια και την κλιματική αλλαγή αλλά και να εδραιώσουν μακροπρόθεσμα την εθνική μας ενεργειακή ανεξαρτησία.
Τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο η ενεργειακή στροφή, είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε ένα βιώσιμο και ανεξάρτητο μέλλον με ορίζοντα το 2050  και στόχο την 100% κάλυψη των αναγκών από ανανεώσιμες πηγές.

Γιώργος Κανέλλης
Περιφ. Σύμβουλος, υποψήφιος Περιφερειάρχης με την Οικ. Δυτ. Ελλάδα
Τηλ.επικ. 6972902750


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου