Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Απορρίμματα - Ηλεία: λυσεις μόνο με την συμμετοχή των πολιτών

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πύργος 20 Νοεμβρίου 2013

Απορρίμματα: Λύσεις οικολογικές και οικονομικές μόνο με την συμμετοχή των πολιτών!
Η εκδήλωση προβληματισμού της ΕΛΜΕ Ηλείας στον Πύργο για τα απορρίμματα, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου.


Στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που σήμερα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού  στην Ηλεία σήμερα, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ακριβές και αντιοικολογικές λύσεις, βασισμένες σε τεχνολογίες που ελέγχουν λίγοι και λύσεις βασισμένες στην συμμετοχή των πολιτών μέσα από την επιμελή διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Καίριας σημασίας ζήτημα για την επιτυχία των δεύτερων, προς όφελος του περιβάλλοντος και της τσέπης των δημοτών είναι μια σοβαρή και μόνιμη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Η παραπάνω ήταν η κεντρική θέση που ανέπτυξαν ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας» Κώστας Παπακωνσταντίνου και το στέλεχος της ίδιας παράταξης Γιώργος Κανέλλης, μιλώντας ως εισηγητές στην εκδήλωση προβληματισμού για το θέμα των απορριμμάτων που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Ηλείας το βράδυ της Τρίτης 19 Νοεμβρίου στο θέατρο Απόλλων του Πύργου, με αξιοσημείωτη συμμετοχή πολιτών.
Η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πρέπει, τόνισε ο περιφ. Σύμβουλος Κ. Παπακωνσταντίνου, να είναι μόνιμη και πολυδιάστατη, να περιλαμβάνει δηλαδή προβολή με όλους τους τρόπους της αρχής της καθημερινής ευθύνης του πολίτη αλλά και αναλυτικές οδηγίες πως θα ανταποκριθεί σε αυτήν,  μέσα από τα όλα τα μέσα: έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, εκδηλώσεις, αφίσες, social media , με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην περιβαλλοντική ενημέρωση πόρτα πόρτα και στα σχολεία. Η εμπειρία δείχνει ότι η επένδυση στην ενημέρωση αποδίδει γρήγορα και πολλαπλάσια.
Ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι , υπογράμμισε ο δεύτερος εισηγητής, Γιώργος Κανέλλης, προτείνουν λύσεις που «εξαφανίζουν» το πρόβλημα (μεγάλα εργοστάσια με μηχανικές μεθόδους, έμμεση καύση μέσω της τεχνολογίας της βιολογικής ξήρανσης) αλλά με βαρύ κόστος για το έδαφος, την ατμόσφαιρα και την τσέπη μας!
Έχουμε συμφέρον να διαλέξουμε οικολογικές λύσεις (διαλογή στην πηγή, οικιακή και δημοτική κομποστοποίηση, επιμελής ανακύκλωση συσκευασιών (και όχι μόνο )που είναι και  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΕΣ.
       Κομποστοποιούμε τα οργανικά μας στο σπίτι
       Απαιτούμε ΤΩΡΑ μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης για ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, Οικιακή Κομποστοποίηση,
       Απαιτούμε Επιτροπές κοινωνικού ελέγχου για τις όποιες επείγουσες επιλογές (δεματοποίηση πχ όχι θάψιμο)
       Απαιτούμε γενίκευση των μπλε κάδων σε όλο το νομό  και επιμελή αποκομιδή
       Απαιτούμε ΤΩΡΑ εφαρμογή της ανακύκλωσης για τα λοιπά ρεύματα (λάστιχα, ορυκτέλαια, συσσωρευτές, οχήματα, ηλεκτρικά απόβλητα) παντού
Όσον αφορά την προωθούμενη Μονάδα Επεξεργασίας στην περιοχή Τριανταφυλλιάς προσέχουμε:
       Να μην μπουν δεσμεύσεις υψηλής εγγυημένης ποσότητας εισερχομένων απορριμμάτων. Η εγγυημένη ποσότητα να είναι σοβαρά κάτω από τα σημερινά επίπεδα ποσοτήτων στο νομό (για να υπάρχει κίνητρο για ανακύκλωση και μείωση)
       Να προβλεφτεί στις προδιαγραφές προδιαλογή οργανικού στην πηγή με σοβαρά χαμηλότερο τέλος εισόδου για αυτό
       Να παλέψουμε για το μικρότερο δυνατό χρόνο δέσμευσης (πχ 20 ή λιγότερο και όχι 25 ή 27 χρόνια)
       Να προβλεφθεί ΜΟΝΙΜΗ καμπάνια ενημέρωσης ευαισθητοποίησης
       Να αποτελέσει υποχρέωση ο θρυμματισμός του υπολείμματος πριν την τελική ταφή του (για οικονομία χώρου)
       Να προτείνουμε και να αγωνιστούμε για παράλληλες αποκεντρωμένες μικρές Μονάδες κομποστοποίησης οργανικών οικιακών μαζί με αγροτικά – κτηνοτροφικά απόβλητα ανά Δήμο
       Να πιέσουμε για άμεσο θρυμματισμό – κομποστοποίηση των κλαδεμάτων δήμων και ιδιωτών.


Η έξοδος από τα σημερινά αδιέξοδα δεν μπορεί να γίνει με συνεχείς παρατάσεις προσωρινών λύσεων και  εναπόθεση ελπίδων σε λύσεις χωρίς την καθημερινή επιμελή ανακύκλωση των σκουπιδιών μας από μας τους ίδιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου