Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Τα σκουπίδια είναι ακόμα στο κύμα!

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 11 Νοεμβρίου 2013
Τα απορρίμματα παραμένουν στο κύμα!

Επί πέντε μήνες ο Δήμος Αιγιάλειας δεν βρήκε τρόπο να απομακρύνει τον παράνομο σκουπιδότοπο μέσα από τη θάλασσα!
 Πέντε μήνες μετά την αποκάλυψη για το σκουπιδότοπο μέσα στο κύμα, ο Δήμος Αιγιαλείας δεν έχει δώσει λύση. Το «επικίνδυνο» τμήμα, που πρέπει να καθαριστεί άμεσα επειδή τα σκουπίδια θα παρασυρθούν με τους ανέμους του χειμώνα, δεν ξεπερνά το μισό στρέμμα. Κι όμως, ο Δήμος Αιγιάλειας δεν έκανε τίποτα!
Θυμίζουμε ότι ο σκουπιδότοπος στις εκβολές του Σελινούντα αποκαλύφθηκε με τη διάβρωση της ακτής πέρσι την άνοιξη. Ανάμεσα στα απορρίμματα που αποκαλύφθηκαν ήσαν και μολυσματικά απόβλητα. Ο Δήμος Αιγιάλειας επικαλέσθηκε διάφορες δικαιολογίες, όπως ότι χρειαζόταν άδεια επειδή τα σκουπίδια βρίσκονταν πλέον στον αιγιαλό. Από όλες τις υπηρεσίες πήρε εγγράφως την ίδια απάντηση: «Είναι δικό σας θέμα, προχωρήστε ελεύθερα!».
Κι όμως, δεν έκανε τίποτα. Τελευταία δικαιολογία ήταν ότι «δεν τον αφήνει η Κτηματική επειδή πρέπει να κοπούν δέντρα!». Μια απλή επίσκεψη – όπως φαίνεται στις φωτογραφίες – αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα εμπόδιο για να απομακρυνθούν τα σκουπίδια (μαζί με τα μπάζα) από εκείνο το σημείο.
Η προειδοποιητική επιστολή από την Περιφέρεια δεν στάθηκε ικανή για να αλλάξει στάση ο Δήμος. Ακολούθησε, στις 4 Νοεμβρίου, πρόστιμο 9.000 € - κατά τη γνώμη μας μικρό αλλά, έστω, θα είχε αποφευχθεί αν ο Δήμος έστελνε ένα μηχάνημα για να λύσει μέσα σε λίγες ώρες το πρόβλημα.
Το σημαντικό είναι ότι μπαίνει ο χειμώνας και οι άνεμοι άρχισαν να σκορπίζουν ξανά τα απορρίμματα στην παραλία. Το κόστος στο περιβάλλον και την οικονομία είναι τεράστιο.
Η αδράνεια του Δήμου Αιγιάλειας στα στοιχειώδη ζητήματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος κοστίζει ακριβά. Άραγε, η Δημοτική αρχή θα χρεώσει στους Δημότες το κόστος της δικής της αδιαφορίας;

Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου