Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Παρωχημένο το αναπτυξιακό μοντέλο


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 2 Οκτωβρίου 2012

5η Προγραμματική Περίοδος: θωρακίζουμε την κοινωνία ή κυνηγάμε χίμαιρες;

Αντί για ενίσχυση των κοινωνικών δομών, προσπαθούμε να αναστήσουμε ένα μοντέλο που έχει πεθάνει

Μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας όπου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της Περιφέρειας για τη Διαμόρφωση Κατευθύνσεων Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για την Περίοδο 2014 – 20020 (5η Προγραμματική Περίοδος), ο Περιφερειακός σύμβουλος της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Κώστας Παπακωνσταντίνου δήλωσε:

«Δεν ψηφίσαμε την πρόταση της Περιφέρειας. Αυτά τα λίγα χρήματα (περίπου 13 δις ευρώ για όλη τη χώρα  – τα μισά από ότι στο ΕΣΠΑ) θα είναι, πρακτικά, οι μόνοι διαθέσιμοι πόροι σε μια κρίσιμη περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας και πρέπει να επενδυθούν στην προσαρμογή μας στη νέα κατάσταση.  Κι όμως, είναι προσανατολισμένα στην ίδια συνταγή που μας έφερε στην καταστροφή.

Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα μας φόρτωσε χρέη και ρύπανση, αχρήστεψε τα πλεονεκτήματα της τοπικής οικονομίας, εξάντλησε τους φυσικούς πόρους και ενέτεινε την κλιματική αλλαγή.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία μεταφέρει το ασφυκτικό πλαίσιο στόχων και προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οποία με τη σειρά τους ακολουθούν πιστά οι Περιφέρειες, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται πού βρισκόμαστε.

Σήμερα διακυβεύονται βασικά κοινωνικά αγαθά όπως τροφή, νερό, υγεία, εκπαίδευση και ασφάλεια αλλά κανένα από αυτά δεν βρίσκεται στους άμεσους στόχους της 5ης Προγραμματικής Περιόδου. Λογικό, συνεπώς, είναι να θεωρήσουμε ότι οι υπάρχοντες στόχοι, όπως η καινοτομία, η έρευνα και οι νέες τεχνολογίες, δεν στοχεύουν στο να λύσουν τα παραπάνω προβλήματα παρά μόνο στο να δημιουργήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες για λίγους.

Το ίδιο συμπεραίνουμε όταν βλέπουμε, για παράδειγμα, έμφαση στην εξαγωγική γεωργία χωρίς ταυτόχρονα μέτρα για διατροφική αυτάρκεια του πληθυσμού. Όταν βλέπουμε ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων χωρίς ταυτόχρονα κίνητρα για επιστροφή των νέων σε παραδοσιακές «σταθερές» εργασίες στην περιφέρεια.

Οφείλουμε να αποτρέψουμε την κατασπατάληση πόρων τη στιγμή που πρέπει να διαφυλάξουμε ένα σταθερό πυρήνα της κοινωνίας για τις εποχές που έρχονται. Η Περιφέρεια πρέπει να ενεργοποιήσει τα μέσα που διαθέτει (όπως την, ανύπαρκτη έως τώρα, Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης) για να προτρέψει όλους  να εγκαταλείψουν «μεγάλες ιδέες» και να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.

Στην Πάτρα, για παράδειγμα, αποκλείεται να βρεθούν τα 500 εκ ευρώ που απαιτούνται για τα 3 χιλιόμετρα υπογειοποίησης του σιδηροδρόμου. Αντίθετα, μπορούν να βρεθούν μερικά εκατομμύρια για ένα αξιοπρεπές επιφανειακό δίκτυο και πρέπει να κάνουμε αυτή την επιλογή τώρα αλλιώς θα χάσουμε εντελώς το πολύτιμο αυτό κοινωνικό έργο. Ποιος θα πει αυτά τα απλά πράγματα;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου