Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΧΥΤΑ Παπανικολού: να τολμήσουμε την ενεργοποίηση του πολίτη!


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 31 Ιουλίου 2012

ΧΥΤΑ Παπανικολού:

Η Περιφέρεια επιστρέφει (προσωρινά) το μπαλάκι στο Δήμο Αιγίου.


Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που να επιβεβαιώνει ότι πράγματι η Αιγιάλεια επιθυμεί να γίνει ο ΧΥΤΑ στη θέση Παπανικολού. Αυτή ήταν η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γ. Αλεξόπουλου για να δοθεί διέξοδος στη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας τη Δευτέρα 30 Ιουλίου.

Αν έμπαινε σε ψηφοφορία, ήταν σαφές ότι το θέμα δύσκολα θα «πέρναγε». Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κατάλαβαν ότι το έργο είναι σε εντελώς ακατάλληλη θέση, ότι το «αδιέξοδο» δημιουργήθηκε τεχνητά και ότι όλοι προσπαθούσαν να αποφύγουν το βάρος της ευθύνης γι αυτή την αδικία.

Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι θα εξασφαλίσει την απόφαση και, μαζί με τον Περιφερειάρχη, συμφώνησαν σε μια βδομάδα το θέμα να προχωρήσει. Βέβαια, το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο – που πρέπει να ψηφίσει τις νέες συμβάσεις, αφού το έργο απεντάχθηκε από το Ταμείο συνοχής και (ελπίζουν ότι) θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ  - δεν πρόκειται να γίνει πριν τα τέλη Αυγούστου.

Όλοι παραδέχτηκαν ότι η Παπανικολού είναι ακατάλληλη για ΧΥΤΑ αλλά, εδώ που φτάσαμε, δεν έχουν άλλη επιλογή. Ως πότε όμως θα συνεχίζουμε να δημιουργούμε τα αδιέξοδα και μετά θα λέμε «τι να κάνουμε, δεν υπάρχει άλλη λύση»;

Ο Δήμος είχε όλο το χρόνο να βρει λύση. Επί ενάμιση χρόνο μας έχει βομβαρδίσει με ένα σωρό αλλοπρόσαλλες προτάσεις (εργοστάσια, μαγικοί επενδυτές κ.λπ.) που το μόνο που έκαναν ήταν να προετοιμάζουν το αδιέξοδο (το επισημάναμε από την πρώτη στιγμή αυτό).

Έχουμε αναλύσει επανειλημμένα πώς, επενδύοντας τα χρήματα που αντιστοιχούν σε μόλις ένα ή δυο μήνες αποκομιδής απορριμμάτων (150 – 300.000 €), ο Δήμος Αιγιάλειας θα είχε ήδη περιορίσει δραστικά το πρόβλημα των σκουπιδιών. Με λιγότερα από όσα κοστίζει η «Παπανικολού» (7.000.000 €) θα εφάρμοζε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικολογικής διαχείρισης με μηδενικό κόστος για το Δημότη και πολλές θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Όμως ο Δήμαρχος, και μαζί του ο Δήμος, δεν πιστεύουν σε αυτά. Έτσι, με την «επιλογή Παπανικολού» διαιωνίζουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Κώστας Παπακωνσταντίνου
Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου