Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Τι να προσέξουμε μετά την πυρκαγιά


Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Πάτρα 20 Ιουλίου 2012

 Τι να προσέξουμε τώρα

Μετά την πυρκαγιά στο Δήμο Πατρέων


Σημεία προσοχής για τις αμέσως επόμενες ημέρες για να αποφύγουμε άστοχες παρεμβάσεις που θα επιδεινώσουν το πρόβλημα..

 Θεωρούμε καθήκον μας να συμβάλουμε με κάθε μέσο στην προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για προετοιμασία της αποκατάστασης. Με ορθό σχεδιασμό, να επαναφέρουμε την ποιότητα ζωής με απλά και οικονομικά μέσα αλλά και να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζουμε από ανάλογες καταστάσεις, και ιδιαίτερα από το ολοκαύτωμα στην Αιγιάλεια το 2007, τονίζουμε ότι πρέπει να προσέξουμε κάποιες κρίσιμες «λεπτομέρειες» ΑΜΕΣΩΣ μετά την πυρκαγιά:

 Λαμβάνοντας υπόψη ότι το φυσικό περιβάλλον, αναλογικά με το μέγεθος της πυρκαγιάς, άντεξε ικανοποιητικά αφού:

-         Κρίσιμα οικοσυστήματα, όπως το πευκοδάσος στα Ισώματα και το ελατοδάσος του Παναχαϊκού δεν επλήγησαν

-         Μέσα στην καμένη έκταση έχουν απομείνει αρκετοί άκαυτοι θύλακες ενώ πολλά φαινομενικά καμένα δέντρα είναι βέβαιο ότι θα «βγάλουν» νέο φύλλωμα και βλαστούς και η φυσική αποκατάσταση θα προχωρήσει

… θέλουμε να επισημάνουμε ότι για το αμέσως επόμενο διάστημα μετά την πυρκαγιά:

-         Δεν πρέπει να δοθεί καμία άδεια υλοτόμησης «καμένων» δέντρων πέρα από όσα πρέπει να απομακρυνθούν για λόγους ασφαλείας γύρω από δρόμους. Η πραγματική εικόνα του ποια δέντρα είναι νεκρά ή όχι θα φανεί πολύ αργότερα.

-         Πρέπει να προστατευθούν όλοι οι άκαυτοι θύλακες, ακόμη και πολύ μικρής έκτασης, διότι αποτελούν οάσεις ζωής μέσα στην καμένη έκταση.

-         Η Περιφέρεια πρέπει να αντιμετωπίσει με κριτική διάθεση τις προσφορές ή απαιτήσεις για άμεσες επεμβάσεις στην καμένη περιοχή (αντιπλημμυρικά, έκτακτα έργα κ.λπ.) καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές καταλήγουν σε άσκοπη κατασπατάληση πόρων αλλά και καταστρέφουν τη φυσική αναγέννηση. Όλες οι επεμβάσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ορθού σχεδιασμού.

-         Επειδή ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει μεγάλο ρόλο για τις αποφάσεις που θα λάβουν οι κάτοικοι των καμένων περιοχών για το μέλλον, η Περιφέρεια πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητά της για ενίσχυση της γεωργίας αφού μόνο το παραδοσιακό αγροτικό – κτηνοτροφικό τοπίο αποτρέπει την επανάληψη μεγάλων πυρκαγιών

-         Η επιφυλακή θα πρέπει να εστιάσει στη διαφύλαξη των πολύτιμων ορεινών δασών που αποτελούν το φυσικό «κλιματιστικό» της Πάτρας. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην περιοχή του Άνω Καστριτσίου για να προστατευθεί το πευκοδάσος στα Ισώματα και το ελατοδάσος του Παναχαϊκού.

 Κώστας Παπακωνσταντίνου, Γραμμ. Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου