Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

H φωτιά της Πάτρας : Κρίσιμες ώρες για ανθρώπους και περιβάλλον


Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Πάτρα 18 Ιουλίου 2012


Κρίσιμες στιγμές για ανθρώπους και περιβάλλον

 Να μπει και το τελευταίο ελατοδάσος του Παναχαϊκού στις προτεραιότητες για προστασία από την πυρκαγιά.


 Μετά από επίσκεψή, σήμερα 18 Ιουλίου,  σε όλες τις περιοχές της βορειοανατολικής Πάτρας που περνούν δύσκολες ώρες λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε τη νύχτα ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Κώστας Παπακωνσταντίνου δήλωσε:

«Αυτή την ώρα προέχει να συμπαρασταθούμε στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που αγωνίζονται να ελέγξουν την πυρκαγιά.

 Η ανάλυση των αιτίων της πυρκαγιάς και της εξάπλωσής της θα γίνει μετά την κατάσβεση, πρέπει όμως να τονίσουμε η εγκατάλειψη της γης και η μαζική επέκταση της εκτός σχεδίου δόμησης κάνουν αναπόφευκτες τις σοβαρές καταστροφές από πυρκαγιές.

 Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – παρά το ότι δυστυχώς τα δάση δεν είναι στην αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης – συμβάλει σημαντικά στον αγώνα για τη διάσωση των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής. 

Κάνουμε έκκληση στον Περιφερειάρχη και τους συντονιστές της κατάσβεσης να δώσουν στα δάση ανάλογη προτεραιότητα με τις ανθρώπινες περιουσίες. Μια αλλαγή του ανέμου από Βορειοανατολικά, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο το τελευταίο ελατοδάσος του Παναχαϊκού κοντά στο Άνω Καστρίτσι. 

 Στόχος μας πρέπει να είναι η αναχαίτιση του μετώπου και όχι απλά να οδηγήσουμε την πυρκαγιά προς το βουνό, μακριά από οικισμούς, αφήνοντας να καούν ορεινά ελατοδάση. Δυστυχώς αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν (Πάρνηθα, Ταΰγετος κ.λπ.).

 Ας αναλογιστούμε ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες στο κλίμα, τα νερά και στην ποιότητα ζωής από την οριστική απώλεια του ορεινού δάσους πάνω από την Πάτρα θα είναι πολύ σοβαρότερες από κάποιες ζημιές σε υποδομές. Να μην αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου