Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Για την διάβρωση των ακτών



Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Πάτρα 10-6-2012

 Δελτίο τύπου

 Διάβρωση ακτών: χωρίς προοπτική το σχέδιο της Περιφέρειας αφού:

1.   Απαιτούνται ολοκληρωμένες λύσεις ήπιας μορφής

2.   Δεν μπορείς να διορθώσεις ένα πρόβλημα όσο συνεχίζονται οι αιτίες που το προκαλούν.



Η διάβρωση των ακτών είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της παράκτιας ζώνης. Αφανίζει περιουσίες και τουριστικές υποδομές, εκθέτει σε κίνδυνο από φυσικά φαινόμενα και από την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας; Μπροστά στις επιπτώσεις από τη διάβρωση κάθε άλλο πρόβλημα στις παραλιακές περιοχές μοιάζει ασήμαντο.



Δύο είναι οι αιτίες για τη διάβρωση των ακτών:

-       Η απομάκρυνση εκατομμυρίων τόνων χαλικιού και άμμου από την κοίτη των ποταμών τα τελευταία 40 χρόνια. Έτσι χάθηκε το υλικό που ‘κατέβαζαν’ στη θάλασσα τα ποτάμια και τα ρέματα, και το οποίο, στη συνέχεια, τα κύματα και τα θαλάσσια ρεύματα ‘άπλωναν’ στις παραλίες. Χωρίς αυτό το υλικό, η δύναμη της θάλασσας διαβρώνει, αντί να χτίζει, τις ακτές.

-       Οι κατασκευές πάνω σε «μαλακές» ακτές (με άμμο, βότσαλα), όπως δρόμοι στη ζώνη των κυμάτων, μόλοι, κρηπιδώματα, καταφύγια σκαφών, οι οποίες λειτουργούν ως φράγματα που εμποδίζουν τη μεταφορά των υλικών κατά μήκος της ακτής. Έτσι σωρεύεται υλικό σε ένα σημείο και αφήνονται εκατοντάδες μέτρα ή και χιλιόμετρα εκτεθειμένα στη διάβρωση.

 Η λύση στο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών είναι:

  1. Να σταματήσουν οι αιτίες που το προκαλούν. Να σταματήσει άμεσα κάθε απόληψη υλικού από τα ποτάμια και κάθε κατασκευή στην παραλία. Σε δεύτερη φάση πρέπει να εξετασθεί η απομάκρυνση υφιστάμενων «σκληρών» κατασκευών όπως μόλοι και αλιευτικά καταφύγια.
  2. Να εφαρμοστεί συνολικό σχέδιο αποκατάστασης με ήπιες μεθόδους που λειτουργούν σε συνεργασία μα τις φυσικές διαδικασίες δημιουργίας της ακτής. Οι μέχρι τώρα «σκληρές» και αποσπασματικές πρακτικές με τοίχους και προβόλους προσπαθούσαν να αντισταθούν στις δυνάμεις της φύσης χωρίς κανένα αποτέλεσμα ή και επιδεινώνοντας το πρόβλημα

Δυστυχώς, το σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως παρουσιάστηκε στο Περιφ. Συμβούλιο της 8 Ιουνίου, δεν αφήνει πολλές ελπίδες. Δεν υπάρχει βούληση να σταματήσουν οι απολήψεις υλικού από τα ποτάμια. Την ώρα του Περιφ. Συμβουλίου, η εταιρία ΤΕΡΝΑ ‘καθάριζε’ εκατοντάδες στρέμματα για απόληψη χαλικιού από το Μεγανίτη και το ίδιο γίνεται σε Σελινούντα, Κράθη, Φοίνικά κ.ο.κ. Ποιο μέτρο αποκατάστασης θα αποδώσει όσο συνεχίζεται το πρόβλημα τροφοδοσίας των ακτών; Όσον αφορά στα μέτρα αποκατάστασης, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η αποσπασματική αντιμετώπιση με έμφαση σε δαπανηρά έργα σκληρών παρεμβάσεων. Είναι δεδομένο ότι έτσι θα δαπανηθούν μεγάλα ποσά χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Είναι, πάντως, θετικό που επιτέλους το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα από την Περιφέρεια, η οποία πρέπει να δείξει την πολιτική βούληση να παρέμβει για να σταματήσει οριστικά κάθε απομάκρυνση αδρανών από τα ποτάμια. Πρέπει επίσης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, να συσταθεί ειδικός φορέας που θα αξιολογήσει συνολικά το σχέδιο αποκατάστασης των ακτών με έμφαση στις ήπιες οικονομικές λύσεις. Απαραίτητη είναι η συμμετοχή του ΤΕΕ Δ. Ελλάδας, το οποίο είχε συστήσει ειδική ομάδα εργασίας για τη διάβρωση των ακτών και είχε διοργανώσει επιστημονική ημερίδα για το θέμα τον Απρίλιο του 2011.


 Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου