Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

To ΔΤ των Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Ελλάδας για την Ημέρα Περιβάλλοντος 2013


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος
Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής  Ελλάδας
Πάτρα 4- 6- 2013
Περιφέρεια  Δυτ. Ελλάδας : εξαιρετικό περιβάλλον, σοβαρά προβλήματα
5η Ιουνίου 2013 - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
 Η 5η Ιουνίου είναι, ή τουλάχιστον οφείλει να είναι,  ημέρα για στοχασμό για την καθημερινή ευθύνη καθενός μας για την κατάσταση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και για τις δράσεις που απαιτούνται για να ξεπερασθούν τα πρωτοφανή πλήγματα που δέχεται. Δράσεις που πρέπει είναι διαρκείς και μόνιμες και όχι επετειακού τύπου.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ανάμεσα στις  πλουσιότερες της χώρας σε οικοσυστήματα και φυσικούς πόρους. Διεθνούς σημασίας υγρότοποι, όπως οι Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου – Αιτωλικού, Στροφιλιάς  - Κοτυχίου, Αμβρακικού, ορεινές περιοχές όπως ο Χελμός ο Ερύμανθος, τα Ακαρνανικά, το Παναιτωλικό, ο Κορινθιακός ,  σημαντικές λίμνες και ποτάμια βάζουν ψηλά τον πήχη της ευθύνης να τα διαφυλάξουμε ζωντανά και πλήρη οικοσυστήματα, θεμέλιο επιβίωσης και ποιότητας ζωής για τις επόμενες γενιές.
Όμως, αντίστοιχα σημαντικά είναι και τα προβλήματα.
Πέρα από την εμμονή στην εκτροπή του Αχελώου, έστω και σε μικρότερα μεγέθη, πλήγματα δέχονται και άλλοι ποταμοί και φυσικές περιοχές, όπως:
  • Η πρόσφατη απόφαση για αμμοληψία δεκάδων χιλιάδων τόνων αδρανών από τους ποταμούς της Αιγιάλειας και τον Χάραδρο, θα έχει σοβαρή επίπτωση στο όλο και πιο έντονο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού. Την ίδια στιγμή καμιά πολιτική, παρά την ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας δεν έχουμε για την ανακύκλωση των αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων
  • Οι πωλήσεις νησίδων στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, μέσα σε Εθνικό Πάρκο,  με το θέμα των επεμβάσεων σ΄αυτές ηθελημένα ασαφές.
  • Η διάθεση σε επενδυτές εκατοντάδων στρεμμάτων στην Στροφιλιά, τις Αλυκές Λεχαινών, τη Ζαχάρω επίσης προκαλούν φόβους ότι θα θυσιαστούν περιβαλλοντικοί θησαυροί.
  • Συμβιβασμοί με καταπατήσεις και τετελεσμένα στην οριοθέτηση της κοίτης σημαντικών ποταμών, όπως ο Αλφειός
Σημειώνουμε  ότι παραμένει ανεκπλήρωτο το αίτημα για θαλάσσια καταφύγια και γενικότερα ήπια αλιεία στον ευαίσθητο και κλειστό Κορινθιακό κόλπο .
Υπογραμμίζουμε ότι η ποιότητα εδαφών και υπόγειων νερών αλλά και η αισθητική του τοπίου απειλούνται από το θάψιμο σύμμεικτων απορριμμάτων (μη επιτρεπτή πρακτική στο ευρωπαϊκό πλαίσιο), είτε τα στέλνουμε «μακριά» , ή αναμένουμε τη λύση από μεγάλες πανάκριβες για τον πολίτη Μονάδες Επεξεργασίας. Επιμένουμε να μην επενδύουμε στην καθημερινή συμμετοχή και ευθύνη των πολιτών, ώστε με μείωση, ανακύκλωση και διαλογή των οργανικών στην πηγή να μειώσουμε δραστικά το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος καθώς και την εξάρτηση από τους ΧΥΤΑ, που κάποιες φορές είναι εξόφθαλμα  λάθος χωροθετημένοι,  όπως η περίπτωση Παπανικολού στην Αιγιάλεια.
Τέλος υπογραμμίζουμε  ότι δεν αρκούν επιμέρους, έστω και επιτυχή, μέτρα για να διαφυλάξουμε το φυσικό μας περιβάλλον.
Χρειάζεται να είμαστε συνεπείς στην  τήρηση περιβαλλοντικών όρων και αρχών βιωσιμότητας για κάθε έργο.  Η απλή «απορρόφηση πόρων» είναι παράλογο να οδηγεί τσιμεντοποίηση ευαίσθητων περιοχών, για έργα χωρίς ούτε καν οικονομική βιωσιμότητα.
Υγιές περιβάλλον και ζωντανά οικοσυστήματα είναι προϋπόθεση για μια αξιοβίωτη ζωή για μας και τις επόμενες γενιές.

Καμιά λογική «εκπτώσεων» δεν χωρεί σ΄αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου