Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Εκβιάζουν για την Ολυμπία Οδό

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 16 Ιουνίου 2012


Ωμός εκβιασμός για την Ολυμπία Οδό

«Αφού θέλετε το δρόμο, θα γίνει όπως λέμε εμείς!». Ορθά κοφτά, το Υπουργείο Ανάπτυξης πέρασε την άποψή του. Ποτάμια, νερά, ακτές θυσιάζονται. Ποιος τολμά να αντιταχθεί σε έναν αυτοκινητόδρομο;  


Το σκεπτικό της εκπροσώπου του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Καϊμάκη ήταν απλό: «αν θέλετε το έργο, θα γίνει όπως λέμε εμείς – η Κυβέρνηση έτσι θα το υλοποιήσει». Μοιραία, η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ψήφους 7 - 5 ενέκρινε, την Παρασκευή, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Πάτρα και, συγκεκριμένα την απόληψη υλικών όχι μόνο από λατομικές ζώνες (στο οποίο δεν διαφωνήσαμε) αλλά και μέσα από την κοίτη ποταμών –που είναι καταστροφή.

Ως γνωστόν, η απομάκρυνση υλικών από την κοίτη των ποταμών αποτελεί κύρια αιτία της διάβρωσης των ακτών και, επιπλέον, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των υδάτων. Αυτό υποστηρίξαμε εμείς αλλά και σημαντικοί φορείς που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση όπως ο Σύνδεσμος Προστασίας Κορινθιακού (εκπροσωπεί όλους τους Δήμους), η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων, Κορινθιακού και ο Αρδευτικός Οργανισμός Σελινούντα και τα πορίσματα επιστημονικών φορέων όπως του ΕΛΚΕΘΕ και το ΙΓΜΕ.

Ωστόσο, οι περισσότεροι Περιφερειακοί Σύμβουλοι προτίμησαν να μη χρεωθούν αρνητική στάση σε ένα αναπτυξιακό έργο. Παρά τους δημόσιους λεονταρισμούς, όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, έκαναν στροφή 180ο και παραχώρησαν γη, ύδωρ και αμμοχάλικο στους εργολάβους. Οι υποσημειώσεις «ναι, αλλά με προσοχή, να μη θιχτεί το περιβάλλον» και άλλα παρόμοια ήσαν άσφαιρα πυρά για εξιλέωση.

Αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ΥΠΑΝ, εργολάβοι και μελετητές γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία είναι ακόμη υπνωτισμένη από τη «λαγνεία των οδικών έργων» και ελάχιστοι θα τολμήσουν να αντιταχθούν στον αυτοκινητόδρομο (κι ας πρόκειται για ένα αμιγώς ιδιωτικό κερδοσκοπικό έργο που δεν θα κάνει τη ζωή μας ευκολότερη). Αυτό γνώριζε ο κ. Σουφλιάς το 2007 όταν σταμάτησε τα έργα του σιδηροδρόμου για να πάρει προτεραιότητα η Ολυμπία Οδός. Αυτό γνωρίζει σήμερα η κυβέρνηση και αφήνει την Ολυμπία Οδό να επέμβει στα ποτάμια, ενάντια στη βιωσιμότητα ολόκληρης της παραλιακής ζώνης. 

Όταν, λοιπόν, δηλώνουμε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να φτάσει η Ολυμπία Οδός μέχρι την Τσακώνα», ουσιαστικά προσκαλούμε τέτοιους εκβιασμούς.

Πάντως το θέμα δεν τελείωσε. Η ΜΠΕ έχει σοβαρά αδύνατα σημεία και οι φορείς θα συνεχίσουν την προσπάθεια. «ΟΧΙ στα ποτάμια, ΝΑΙ στις λατομικές ζώνες» είναι το σύνθημά τους.

Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός Σύμβουλος
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου