ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

Δημοσιεύουμε παρακάτω την προγραμματική εισήγηση του πρώτου περιφ. συμβούλου μας η οποία ισχύει στο ακέραιο μέχρι και το τέλος της τρέχουσας θητείας (τέλος Αυγούστου 2014)


Εισήγηση του Περιφερειακού Συμβούλου Κώστα Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Προγραμματικές Δηλώσεις Πρώτης Περιφερειακής Αρχής».
Πάτρα, Δευτέρα 17-1-2010

Ο Θεσμός της Περιφερειακής διοίκησης είναι νέος. Έχει τις αδυναμίες του και θα εμφανίσει και άλλες στην πορεία. Έχουμε χρέος να καλύψουμε τις αδυναμίες και να δυναμώσουμε τα πλεονεκτήματα. Για αυτό πρέπει να υπηρετήσουμε το θεσμό με νέα πρακτική και αντίληψη.

Από την πλευρά μας θα αποφύγουμε τον άκαμπτο αντιπολιτευτικό λόγο που δεν προσφέρει τίποτα. Όταν υπάρχει υπεύθυνος λόγος, θέσεις και επιχειρήματα δεν χρειάζεται να φωνάζεις. Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία από την πλειοψηφία ιδίως αν αυτή θεωρεί την αντιπολίτευση απλώς ενοχλητική και διακοσμητική.

Ο κ Περιφερειάρχης μας δίνει την εντύπωση ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ευχόμαστε να είναι έτσι.

Η οικολογία είναι μια ιδεολογία που καλύπτει όλους τους ανθρώπους χωρίς εξαίρεση. Στον πυρήνα της υπάρχει ένα πολύ απλό σκεπτικό: πώς θα ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του σήμερα χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τις ανάγκες του μέλλοντος. Αυτό προφανώς δεν φορά μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην οικονομία, τον πολιτισμό, τη διοίκηση, φυσικά στην παιδεία και πολλά άλλα.

Συνεπώς στη διάρκεια της θητείας μας η ΟΔΕ θα έχει θέση και οικολογική άποψη για όλα τα θέματα που θα απασχολήσουν το Περιφερειακό μας Συμβούλιο.

Τη δύσκολη σημερινή κατάσταση εμείς την γνωρίζαμε προ πολλού. Το μοντέλο «ανάπτυξης» που βασιζόταν στη συνεχή διόγκωση της κατανάλωσης και στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία, αδιαφορώντας για ην αντοχή της φύσης και της κοινωνίας, δεν θα είχε διαφορετική κατάληξη. Παρ’ όλα αυτά, εμείς, με αίσθημα ευθύνης, πάντα θα αποτελούμε πηγή αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης. Ο δικός μας λόγος – ιδίως προς τους νέους – δεν θα λέει πως τα πάντα είναι πλεκτάνη και συνωμοσία. Θέλουμε ανθρώπους με πίστη σε βασικές αξίες και όχι απογοητευμένους.  Νομίζω ότι και το συμβούλιό μας θα πρέπει να είναι μια πηγή αισιοδοξίας για τους πολίτες.

Θα επαναλάβω ότι εκκινούμε με θετική στάση έναντι του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας. Τη βλέπουμε ως το βασικό πεδίο προώθησης της βιωσιμότητας, της ποιότητας ζωής,  της διαφύλαξης των δημοσίων αγαθών.

Οι άξονες, βάσει των οποίων θα κινηθούν οι δράσεις μας, οι προτάσεις μας, η όλη μας στάση στο περιφερειακό Συμβούλιο και έξω από αυτό είναι:


Άξονας 1ος: Βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου. Οι τοπικές αγορές και η τοπική διακίνηση και μεταποίηση προϊόντων, η υπεράσπιση και ανάδειξη τοπικών προϊόντων, η ορθολογική γεωργία και κτηνοτροφία, ο ποιοτικός τουρισμός στην κλίμακα που μας ταιριάζει, τα συστήματα ανταλλακτικής οικονομίας, η υπεράσπιση της αγροτικής παραγωγής. 

Άξονας 2ος: Προστασία και αειφορική διαχείριση φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων. Η καλλιεργήσιμη γη, το υπόγειο και το επιφανειακό νερό, η θάλασσα, οι ακτές, το έδαφος, τα δάση και τα άλλα οικοσυστήματα αποτελούν τα θεμέλια της ευημερίας κάθε τόπου. Η διάβρωση, η υπεράντληση, οι παράνομες αμμοληψίες και κάθε άλλη ληστρική εκμετάλλευση πόρων, η ρύπανση, οι πυρκαγιές, οι καταπατήσεις, οι αποξηράνσεις είναι για εμάς προβλήματα πρώτης προτεραιότητας.  Έμφαση δίνουμε επίσης στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων (για παράδειγμα η λίμνη της Μουριάς) απαραίτητη εν όψει κλιματικών αλλαγών.

Άξονας 3ος: Εξοικονόμηση ενέργειας και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με βάση τις τοπικές ανάγκες και δυνατότητες και όχι με βάσει τα οικονομικά συμφέροντα και τη φιλοσοφία της «αρπαχτής». Ενεργειακή εξοικονόμηση σε σπίτια και δημόσια κτήρια, ειδικές προδιαγραφές για νέα κτήρια, μείωση των δαπανών σε μεταφορές με προώθηση οικονομικών μέσων (όπως το τρένο) και σχεδιασμό πόλεων και υπηρεσιών με σκοπό την ελάττωση των καθημερινών υποχρεωτικών μετακινήσεων είναι τα ειδικότερα πεδία δράσης. 

Άξονας 4ος:  Αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών. Η καθημερινή ασφάλεια, η υγεία, το καθαρό νερό, αέρας και θάλασσα, τα ασφαλή προϊόντα διατροφής, οι καλές δημόσιες συγκοινωνίες, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο ελεύθερος χρόνος και ελεύθερος χώρος, τα όμορφα τοπία, η πλούσια φύση αποτελούν βασικά στοιχεία κοινωνικού πλούτου και ποιότητας ζωής. Η αναβάθμισή τους και η προάσπισή τους ως δημόσιων ελεύθερων αγαθών αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για εμάς. Ας μη βιαστούμε να πούμε ότι φυσικά και όλοι συμφωνούμε, διότι πολλά από αυτά τα έχουμε εκποιήσει για μερικά – ή κάτι παραπάνω – ευρώ.

Πιστεύουμε ότι μόνο με βάση αυτούς τους άξονες θα έχουμε στροφή στην πραγματική οικονομία με σεβασμό των αντοχών της φύσης και της κοινωνίας, η παραγωγική πολιτική με άξονες την δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Μεγάλη σημασία έχει η σχέση Δήμων και αιρετής Περιφέρειας. Οι νέοι Δήμοι έχουν πολλές νέες αρμοδιότητες, χωρίς κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και με συχνά ετερόκλητες Δημοτικές παρατάξεις. Ο νέος θεσμός μας, μέσα από σχέσεις «συνεργασίας και συναλληλίας» πρέπει να εμπνεύσει και να οδηγήσει μπροστά τους νέους Δήμους, να δώσει το κατάλληλο πολιτικό στίγμα και όχι να φθαρεί σε χρεοκοπημένες πρακτικές του παρελθόντος. Πρέπει να τους στηρίξουμε στην αναζήτηση πόρων, να συμβάλλουμε σοβαρά  και συγκεκριμένα στην διαδημοτική συνεννόηση και συνεργασία.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: η διαχείριση των απορριμμάτων.  Εκτός από τη χωροθέτηση χώρων διαχείρισης, πρέπει να συμβάλουμε στην διάχυση καλών πρακτικών, στην αλληλοσυμπλήρωση αναγκών στις υποδομές, στην εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών για να γίνεται διαλογή στην πηγή, στη γενίκευση της ανακύκλωσης όχι  μόνο συσκευασιών αλλά και όλων των λοιπών αποβλήτων (ορυκτέλαια, ελαστικά, γεωργικά πλαστικά, μπαταρίες, επικίνδυνα) και φυσικά να προωθηθεί η κομποστοποίηση, τόσο στα σπίτια όσο και γενικότερα.

 Τέλος, είναι προφανές ότι ο υπάρχων Οργανισμός της Περιφέρειας δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής Περιφέρειας. Παράλληλα με την απόκτηση συγκεκριμένης εμπειρίας όσον αφορά τις ανάγκες αλλαγών, προτείνουμε να συγκροτηθεί από τώρα Επιτροπή Σύνταξης Οργανισμού της Περιφέρειας, με συμμετοχή Περιφερειακών Συμβούλων αλλά και εκπροσώπων άλλων φορέων με συντονιστή έναν από τους Αντιπεριφερειάρχες. Η Επιτροπή, μέσα από συγκροτημένες διαδικασίες διαβούλευσης (π.χ. μέσω της προβλεπόμενης Επιτροπής Διαβούλευσης) θα εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα νέο σχέδιο Οργανισμού της Περιφέρειας για να ψηφιστεί εντός του έτους με την προβλεπόμενη αυξημένη πλειοψηφία.