Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Λιμάνι Αιγίου : πουκάμισο αδειανό

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 23-6-2013

Λιμάνι Αιγίου: για ένα άδειο πουκάμισο…

Δήμος, Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση ερίζουν για την πατρότητα ενός άχρηστου και επιζήμιου για την οικονομία έργου. Αυτό δείχνει ένδεια σε οράματα, ιδέες και ελπίδες…

 


Κατά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο νέο λιμάνι Αιγίου, αποφασίσαμε να μη χαλάσουμε «την ωραία ατμόσφαιρα» Τώρα, όμως, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε κάποια αντικειμενικά στοιχεία:

-          Το νέο λιμάνι Αιγίου είναι ένα άχρηστο έργο αφού όλοι γνωρίζουν (μακριά από κάμερες και μικρόφωνα…) ότι δεν πρόκειται να «δουλέψει» ποτέ , ασχέτως αν γίνει ή όχι η σύνδεση με την εθνική οδό.
-          Το νέο λιμάνι Αιγίου καταλαμβάνει τον τελευταίο εναπομείναντα χώρο στον Όρμο του Αιγίου και ακυρώνει άλλες, πολύ πιο βιώσιμες, προοπτικές, όπως τη δημιουργία μαρίνας – πύλης για το Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα με σιδηροδρομική σύνδεση μόλις δύο ωρών από το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας.
-          Όταν το έργο σχεδιάστηκε πριν 20 χρόνια, ενδεχομένως να μην αποτελούσε «τρελό όνειρο». Όταν όμως εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ πριν μερικά χρόνια, όλοι γνώριζαν ότι δεν υπήρχε προοπτική. Άρα αποτελεί συνειδητή κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων, οι οποίοι στερήθηκαν από άλλους τομείς όπου χρειάζονταν περισσότερο…

Γιατί λοιπόν η Περιφέρεια, ο Δήμος και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση διεκδικούν όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό το έργο; Μα, γιατί γνωρίζουν ότι στον μέσο πολίτη είναι ακόμη βαθιά ριζωμένη η πίστη στα «μεγάλα έργα» - ακόμη κι αν η κοινή λογική υποδηλώνει το αντίθετο.

Εμείς, κάνουμε έκκληση για κοινή λογική. Να σταματήσουμε να εντυπωσιαζόμαστε από τα μεγάλα έργα υποδομής και να ρωτάμε: Υπάρχει σχεδιασμός; Μήπως οι πόροι χρειάζονται περισσότερο κάπου αλλού; Απλά ερωτήματα που – ενόψει σχεδιασμού για τους πενιχρούς πόρους του επόμενου ΕΣΠΑ – αποτελούν ζήτημα επιβίωσης.

Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός Σύμβουλος
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου