Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

«Καλές Γιορτές» με χριστουγεννιάτικη πορεία κατά των εξορύξεων!






Η ιστορική ήττα για την Δυτική Ελλάδα με την έγκριση της απαράδεκτης ΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν περνά χωρίς αντιδράσεις. Η συγκέντρωση και πορεία στον Πύργο το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, μέσα στην πιο βαθιά νύχτα του χρόνου, μας δίνει ελπίδα.

Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς – όπως εμείς- στρατηγικά κατά των εξορύξεων προκειμένου να απορρίψει την ελλιπέστατη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την περίπτωση του Κατακόλου (είχε πολλές ελλείψεις και απέκρυψε την συνολική εικόνα των επιπτώσεων). Ακόμη και όσοι ήσαν υπέρ της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, θα έπρεπε να μην την ψηφίσουν προκειμένου να υπερασπιστούν το συμφέρον της Περιφέρειας.

Ποιος θα πάρει στα σοβαρά την Περιφερειακή Αρχή η οποία, αφού ενέκρινε μια Στρατηγική Μελέτη γραμμένη «στο πόδι», συνεχίζει δεχόμενη αγόγγυστα την μεθόδευση των κατακερματισμένων ΜΠΕ που αποκρύβουν την αληθινή εικόνα;

Πώς θα παραβλέψουμε την υποκρισία της Περιφερειακής Αρχής, όταν από τη μία δηλώνει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και από την άλλη αρνείται να προβάλει λογικές και νόμιμες ενστάσεις σε εμφανώς καταστροφικές επενδύσεις;

Θυμίζουμε ότι κατά την πρόσφατη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το σοβαρότατο θέμα της ΜΠΕ για την Α΄ Φάση της εξόρυξης Υδρογονανθράκων υποβαθμίστηκε και συζητήθηκε μετά από τέσσερις ώρες, δόθηκε πολύς χρόνος και περισσή προσοχή όταν ο επενδυτής παρουσίασε το … προφίλ της εταιρίας, ενώ τηρήθηκαν συνοπτικές διαδικασίες κατά την ακρόαση των σοβαρών και εμπεριστατωμένων ενστάσεων των τοπικών φορέων - συν την αγένεια εκείνων που «έστησαν πηγαδάκια» με τους επενδυτές μέσα στην αίθουσα και οχλαγωγούσαν όταν οι τοπικοί φορείς με αγωνία εξηγούσαν τις θέσεις τους.

Το επίσημο γνωμοδοτικό Όργανο του Κράτους, η Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000, χαρακτηρίζει την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων «Απειλή για την Ελληνική Φύση». Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και οι φορείς της Ηλείας τεκμηριώνουν τις επιπτώσεις στο Κατάκολο. Οι οικονομικές αναλύσεις αποδεικνύουν ότι θυσιάζεται το καλύτερο μέρος της Δυτικής ακτής για πενταροδεκάρες.  Και ένα από τα συνθήματα της πορείας προειδοποιούσε ότι κανείς δεν θα δικαιούται να ισχυριστεί «δεν άκουσα, δεν είδα».

Καλές Γιορτές!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου