Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Στρατηγικό λάθος η εξόρυξη υδρογονανθράκων!


Μήνυμα των Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Ελλάδας και της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» προς τους αγωνιζόμενους κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων πολίτες της Ηπείρου.

Πάτρα, Ιανουάριος 2018

Αγαπητοί φίλοι,
Χαιρετίζουμε θερμά τον πολύπλευρο αγώνα σας για την ενημέρωση και κινητοποίηση των Ηπειρωτών, έναν αγώνα που, όπως και ο δικός μας, εντάσσεται στο μεγάλο διεθνές αλλά και εθνικό κίνημα για την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής ενεργειακής στρατηγικής.
Μιας στρατηγικής που δεν θα κοιτάζει, σαν την γυναίκα του Λωτ, προς το αποδεδειγμένα ασύμφορο για τα οικοσυστήματα αλλά και την ανθρώπινη κοινωνία ενεργειακό μοντέλο των εξορύξεων και της καύσης υδρογονανθράκων αλλά προς ένα αειφορικό μέλλον, της εξοικονόμησης και σταθεροποίησης των αναγκών, της αποδοτικότητας και της Ανανεώσιμης Ενέργειας.
Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η χώρα μας, σε ότι αφορά τους στόχους για μια ταχεία μετάβαση στη  νέα εποχή είναι από τις χώρες που πατάνε φρένο και όχι γκάζι. Αρκούμεθα, μαζί με την Πολωνία, σε στόχους της τάξης του 27% (αντί 35%) για την συμμετοχή καθαρής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα ως το 2030, εμμένοντας σε δέσμευση πολύτιμων κεφαλαίων σε νέες (από χέρι αντιοικονομικές) λιγνιτικές μονάδες, αντί να στρέψουμε αποφασιστικά τα κεφάλαια αυτά στην καθαρή ενέργεια, την αποδοτικότητα την εξοικονόμηση.
Παραδίδουμε όχι μόνο μεγάλα τμήματα της περιφέρειας Ηπείρου ή αυτής της Δυτικής Ελλάδας αλλά το σύνολο της χερσαίας και θαλάσσιας γεωγραφίας της χώρας μας, από τις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης ως αυτές δυτικά της Κέρκυρας, μαζί με το έδαφος της Ηλείας της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου στις έρευνες με στόχο την θαλάσσια και χερσαία εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Αντιθέτως, άλλες χώρες μεγάλες και σοβαρές στρέφονται όλο και πιο αποφασιστικά προς το ενεργειακό μέλλον. Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πρότεινε και το γαλλικό κοινοβούλιο έλαβε απόφαση στις 19 Δεκεμβρίου 17: καμιά νέα άδεια δεν θα δοθεί, ούτε ανανέωση υπάρχουσας θα γίνει, για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε γαλλικό έδαφος (μητροπολιτικό και μη) και παύση κάθε υπάρχουσας εξόρυξης μέχρι το 2040. Επίσης να μειώσει ανθρακικά και πυρηνικά, να διπλασιάσει τις ΑΠΕ σε 5 χρόνια. Ο προηγούμενος Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, σε συντονισμό με την κυβέρνηση του Καναδά, απαγόρευσε εξορύξεις υδρογονανθράκων σε γιγαντιαίες εκτάσεις στην Αρκτική και στον Ατλαντικό και ματαίωσε τον μεγάλο πετρελαιαγωγό Keystone, η Κροατία προχωρά σε πάγωμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Αδριατική, παρομοίως η Ισπανία αποκλείει μεγάλες ζώνες της μεσογειακής θαλάσσιας επικράτειάς της από εξορύξεις, ενώ η κρατική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δανίας ανακοίνωσε πως θα εγκαταλείψει σταδιακά τις παραδοσιακές της δραστηριότητες για να προσανατολισθεί στις επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.  Ακόμη: Το 2017 οι παγκόσμιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια έφτασαν τα 333 δις$, +3% σε σχέση με το 2016
- Η Κίνα επένδυσε 133 δις$, +24% από το 2016, ακολουθούν ΕΕ με 57 δις (-26%), ΗΠΑ 57 δις$ (+1%), Ιαπωνία 23 δις$ (-16%), Ινδία 11 δις$ (-20%), Αυστραλία 9 δις$ (+150%), Μεξικό 6 δις$ (+516%), Βραζιλία 6 δις$ (+10%)
- Το μέσο κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μειώθηκε 25%. Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια έφτασαν τα 161δις$ (+18%), στην αιολική τα 107 δις$ (-12%) και σε έξυπνα δίκτυα, μπαταρίες κλπ τα 49 δις$ (+7%)
- Εγκαταστάθηκαν 160GW ΑΠΕ (χωρίς μεγάλα ΥΗ), από αυτά 98GW ηλιακά (τα 53 από αυτά στην Κίνα) και 56GW αιολικά (Πηγή : https://about.bnef.com/blog/runaway-53gw-solar-boom-in-china-pushed-global-clean-energy-investment-ahead-in-2017/ )
Αλλά δεν μιλάμε μόνο για το στρατηγικό λάθος της πρόσδεσης των επενδύσεων στο ενεργειακό μοντέλο του παρελθόντος. Οι εξορύξεις γενικά, αλλά και ειδικότερα οι εξορύξεις υδρογονανθράκων συνεπάγονται μεγάλους κινδύνους βαριών επιπτώσεων στο θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον ακόμη και επιπέδου οικολογικής καταστροφής.
Η διαβεβαιώσεις των εταιριών που ανέλαβαν ή επιδιώκουν ν’ αναλάβουν τις εξορύξεις ότι «είμαστε σοβαρές εταιρίες» «έχουμε εμπειρία» ή ότι «θα βάλουμε τα καλύτερα διεθνή στάνταρ» δεν μπορούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες μας. Και η BP σοβαρή και προηγμένη τεχνολογικά ήταν αλλά σκόρπισε το οικολογικό θάνατο και την οικονομική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.
Μας λένε «μα θέλετε να αφήσουμε εθνικό πλούτο να κοιμάται;» Απαντάμε: Σοβαρή έκθεση του Oil Change International υπολογίζει, πως τα αποθέματα κάρβουνου, πετρελαίου και φυσικού αερίου που ήδη αξιοποιούνται, αντιστοιχούν σε εκπομπές CO2 που θα οδηγήσουν σε υπερθέρμανση μεγαλύτερη των 2°C. (τα αποδεδειγμένα αποθέματα που δεν αξιοποιούνται ακόμα είναι τριπλάσια). Η Έκθεση καταλήγει πως αν πρόκειται να επιτύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, κανένα νέο έργο εξόρυξης ή μεταφοράς ορυκτών καυσίμων δεν πρέπει να αδειοδοτηθεί, ενώ κάποια από τα ανθρακωρυχεία ή πεδία υδρογονανθράκων που λειτουργούν στις αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να κλείσουν πρόωρα πριν αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα αποθέματά τους.  Κάθε χώρα, και μάλιστα πλούσια προικοδοτημένη σε ΑΠΕ, όπως η δική μας έχει υποχρέωση να αναλάβει το μέρος της ευθύνης αυτοδέσμευσης που της αναλογεί.
Για μας, όπως και για σας αγαπητοί φίλοι, ο πλούτος της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου βρίσκεται όχι ΚΑΤΩ  από τη γη και τις θάλασσές τους αλλά σε αυτή και αυτές. Είναι ο πρωτογενής τομέας, είναι οι τουριστικές δυνατότητες είναι η σωστά χωροθετημένη βιομηχανία.
Δεν θέλουμε να τρέμουμε συνεχώς ότι μια πετρελαιοκηλίδα – ο πολλαπλασιασμός των εξορύξεων, πολλαπλασιάζει και την πιθανότητα αστοχίας- θα πλήξει βαριά ή θα καταστρέψει τα παραπάνω.
Θέλουμε να συμβαδίσουμε ενεργειακά με τις δυνάμεις του Μέλλοντος. Όπως απέδειξε η ήδη ορατή επιτυχία του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ του 1987, για την αποκατάσταση της τρύπας του όζοντος, η ανθρωπότητα μπορεί να συμφιλιωθεί με τις αντοχές της φύσης.
Οι αγώνες μας είναι μέρος μιας τέτοιας στρατηγικής, υπηρετούν τέτοιους στόχους και γι΄αυτό θα δικαιωθούν.

Η Περιφερειακή Γραμματεία Οικολόγων Πράσινων Δ. Ελλάδας
Ο περιφ. Σύμβουλος Γιώργος Κανέλλης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου