Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Εφιαλτικό σενάριο οι πετρελαιοκηλίδες

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Δ. Ελλάδας εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό Κόλπο:

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Περιφερειακή Οργάνωση Δ. Ελλάδας

                        Πάτρα 13 – 9- 2017

Δελτίο τύπου

Εφιαλτικό σενάριο για το ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον τα ατυχήματα δεξαμενόπλοιων

Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου, γεμάτου με 2.570 τόνους καύσιμα,  και η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας περιοχής της Σαλαμίνας που προκάλεσε, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να αποκατασταθεί το θαλάσσιο περιβάλλον και η ρύπανση της ακτογραμμής.
Απαιτείται άμεση απορρύπανση με όσα μέσα διαθέτουμε ή μπορούν να συνδράμουν ακόμα και από γειτονικές χώρες ανεξαρτήτως κόστους έτσι ώστε ο εκτιμώμενος χρόνος της επιχείρησης απορρύπανσης να είναι λιγότερο από ένα μήνα όπως –έως τώρα- έχει ανακοινωθεί.
Παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια, να αποδοθούν ευθύνες και να απαιτηθούν αντίμετρα, που θα μειώνουν τις πιθανότητες πρόκλησης νέου –ανάλογου- ατυχήματος.

Παρ` όλα αυτά το συγκεκριμένο περιστατικό αποδεικνύει πως –σε όλες τις περιπτώσεις- ο κίνδυνος ατυχήματος δεν μπορεί να εξαλειφθεί με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο περιβαλλοντικής/οικολογικής καταστροφής.
Εφιαλτικό φαντάζει ένα μελλοντικό σενάριο όπου δεξαμενόπλοια θα πλέουν στις Ελληνικές θάλασσες μεταφέροντας τεράστια φορτία από τις (σχεδιαζόμενες) εξορύξεις υδρογονανθράκων με τις πιθανότητες επιβλαβών επιπτώσεων ύστερα από κάποιο ατύχημα να πολλαπλασιάζονται…
Τα μέτρα ασφαλείας (διπλό κύτος και άλλα) είναι το ελάχιστο αναγκαίο, η βαθμιαία αλλά αποφασιστική απομάκρυνση από την εξόρυξη υδρογονανθράκων και άνθρακα είναι η απαραίτητη επιλογή για ένα βιώσιμο μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου