Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Πρέπει να επεκταθεί η ονομασία ΠΟΠ "Ελιές Καλαμάτας"

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Πάτρα 7-11-2016

Πρέπει να επεκταθεί η χρήση της ονομασίας ΠΟΠ «Ελιές Καλαμάτας»

Η τοπικιστική στενομυαλιά μιας περιοχής από τη μια και η αδυναμία του κεντρικού κράτους από την άλλη να επιβάλλει λύσεις με βάση το ευρύτερο συμφέρον, έχουν ως αποτέλεσμα ένα από τα πιο δυναμικά εξαγωγικά μας αγροτικά προϊόντα, οι βρώσιμες ελιές τύπου Καλαμάτας, να αποδίδει εκατοντάδες εκατομμύρια λιγότερο στην εθνική μας οικονομία από ότι θα μπορούσε.
 Για το προϊόν αυτό, έχει μεν κατοχυρωθεί διεθνώς, από το 1979, η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Ελιά Καλαμάτας», πλην όμως το πλεονέκτημα αναγνωρισιμότητας και τιμής που προκύπτει, απολαμβάνουν μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί της, που  αντιπροσωπεύουν όμως μονοψήφιο ποσοστό της όλης παραγωγής της χώρας, σε αντίθεση με περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα η Αιτωλοακαρνανία που μόνη της, με πάνω από 30.000 τόνους ετησίως αντιστοιχεί περίπου στο 50% του συνόλου. 
Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα, με επερώτησή της, ζητεί από την Περιφερειακή Αρχή του κ. Κατσιφάρα, πρωτοβουλίες και αποτελεσματική δράση για την άρση της φανερής αυτής αδικίας, που κοστίζει ακριβά και στην εθνική οικονομία.

Το κείμενο της επερώτησης προς τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Μητρόπουλο είναι το ακόλουθο:

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,
Γνωρίζετε  την σημασία και την συνεχώς ανοδική πορεία του αγροτικού προϊόντος των βρώσιμων ελιών τύπου Καλαμών.
Στο προϊόν αυτό, ισχυρής εξαγωγικής δυναμικής,  η περιφέρειά μας καταλαμβάνει, χάρις στην παραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας κυρίως, της τάξης των 30-35.000 τόνων, την  πρώτη θέση στη χώρα, με περίπου το ήμισυ της όλης παραγωγής.
Όμως η διεθνής χρήση του ονόματος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Ελιά Καλαμάτας» επιφυλάσσεται μόνο για τις ποσότητες που προέρχονται από τη Μεσσηνία, που σήμερα αντιστοιχούν σε μικρό ποσοστό του συνόλου, σε αντίθεση με αυτές της περιφέρειάς μας. Αυτό έχει ως συνέπεια, οι στερούμενες της ονομασίας ελιές του συγκεκριμένου τύπου, παρότι δεν διαφέρουν σε τίποτα ποιοτικά, να επιτυγχάνουν μικρότερες διεθνείς τιμές, στερώντας έτσι από τους παραγωγούς αλλά και την εθνική οικονομία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Πρόσφατα, ετέθη το θέμα σε σύσκεψη υπό τον ΓΓ του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αντώνογλου, παρουσία εκπροσώπου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.

Θέτουμε το ερώτημα:
Προτίθεσθε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, ενόψει και της έναρξης της νέας ελαιοκομικής περιόδου, για την συντονισμένη, μαζί με τις συνεταιριστικές οργανώσεις της περιφέρειάς μας, διεκδίκηση της επέκτασης της χρήσης της ονομασίας ΠΟΠ «ελιές Καλαμάτας» και στις παραγόμενες στις άλλες πλην της Μεσσηνίας περιοχές της χώρας, που εξάλλου δεν είναι πολλές, και κυριότερη από τις οποίες είναι η Αιτωλοακαρνανία;

Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδας

Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου