Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 30 Νοεμβρίου 2016

Οι υποθαλάσσιες εξορύξεις δεν συμβαδίζουν με το μέλλον.

Ενεργειακό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό μέλλον υπάρχει για τη χώρα μας μόνο αν αλλάξει το ενεργειακό μείγμα υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών και της εξοικονόμησης και εις βάρος των εξορύξεων λιγνίτη και υδρογονανθράκων.
Με την εκ νέου υπογράμμιση της πάγιας αυτής θέσης μας, που μας οδήγησε να καταψηφίσουμε τη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Ελλάδας, τοποθετούμαστε δημόσια ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ έναντι της γνωστοποίησης της συμφωνίας του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος  με την Energean Oil για την πρώτη συγκεκριμένη περιοχή εκμετάλλευσης (60 τετρ. Χιλ.) του υπεράκτιου κοιτάσματος του Δυτικού Κατακώλου.
Τη στιγμή που διεθνώς κερδίζει έδαφος η συνειδητοποίηση της προσωρινότητας των ορυκτών καυσίμων, με καταστροφικές όμως επιπτώσεις στο κλίμα και το περιβάλλον, η χώρα μας προσδένεται στο μοντέλο αυτών των εξορύξεων, τόσο σε ότι αφορά το λιγνίτη όσο και τα υποθαλάσσια κοιτάσματα.
Υπάρχουν παραδείγματα μεγάλων χωρών που έμπρακτα απομακρύνονται από τις εξορύξεις όπως οι ΗΠΑ, που σταμάτησαν τον αγωγό πετρελαίου Keystone και ανέστειλαν κάθε νέο ανθρακωρυχείο, η Γαλλία που ανέστειλε κάθε νέα έρευνα για εξορύξεις υδρογονανανθράκων στην επικράτειά της η Κροατία τουριστική, όπως εμείς, χώρα που αποθαρρύνει πετρελαϊκές έρευνες στην Αδριατική, η Ισπανία που όρισε περιοχή εξαίρεσης εξορύξεων υδρογονανθράκων στην ανατολική ακτή της, έκταση όση το μισό Αιγαίο.
Πέραν αυτών, τα συνεχιζόμενα χαμηλά επίπεδα των τιμών του πετρελαίου αυξάνουν τους φόβους ότι οριακής βιωσιμότητας επενδύσεις σε εξορύξεις, όπως οι υποθαλάσσιες, θα πιεσθούν για χαμηλότερα επίπεδα ασφαλείας, για λόγους κόστους, όπως έδειξε η περίπτωση του μεγάλου ατυχήματος στον Κόλπο του Μεξικού. Δεν ξεχνάμε ακόμη την υψηλή σεισμικότητα της Δυτικής Ελλάδας, που αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας.
Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε: στο δίλημμα Νερό και τουρισμός ή πετρέλαιο εμείς τασσόμαστε με τα πρώτα.

Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας
Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας.


     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου