Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Λιγότερο κρέας για καλύτερη υγεία, καλύτερο περιβάλλον και κλίμα.

Λιγότερο κρέας για καλύτερη υγεία, καλύτερο περιβάλλον και κλίμα.

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα διατροφής

Είναι γνωστή και παλαιά η άποψη ότι «είμαστε ότι τρώμε».
 Ήδη ο Ιπποκράτης έδινε μεγάλη σημασία στη διατροφή ως καίριου παράγοντα για την διατήρηση ή την επαναφορά  της υγείας.  Ο καθένας γνωρίζει πλέον ότι η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, λιπαρών, γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος, αλατιού συνδέεται άμεσα και στενά με τις λεγόμενες ασθένειες του πολιτισμού: διαβήτης, καρδιοπάθειες, ορισμένοι από τους καρκίνους, υπέρταση, παχυσαρκία.
Σήμερα σωρεύονται όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι το διατροφικό σχήμα που επιλέγεται από μια κοινωνία δεν επηρεάζει μόνο την υγεία καθενός αλλά και την παγκόσμια φτώχεια και πείνα καθώς επίσης και το κλίμα και τα φυσικά οικοσυστήματα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ο FAO, o Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ καθιέρωσε τη 16η Οκτωβρίου,  ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, μια μέρα δηλαδή, για να σκεφθούμε την ευθύνη μας που συνδέεται με το τι τρώμε και πως το παράγουμε, όχι μόνο για την ίδια μας την υγεία αλλά και για την τύχη εκείνων που δεν έχουν αρκετή τροφή για να ζήσουν αλλά και για το καθοριστικό για το μέλλον μας πρόβλημα της κλιματικής μεταβολής.
Το διατροφικό μοντέλο της υπερκατανάλωσης κρέατος ιδίως του κόκκινου κρέατος των θηλαστικών ζώων ενοχοποιείται για έμμεση ευθύνη για την πείνα από την οποία υποφέρουν πληθυσμοί των αναπτυσσόμενων χωρών, μέσω της μείωσης εκτάσεων που διατίθεντο για δημητριακά προκειμένου να κερδηθεί έδαφος για την εκτροφή βοοειδών προς εξαγωγή. Η ίδια πίεση ασκείται σε πολύτιμα δασικά οικοσυστήματα, όπως στο τροπικό δάσος της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα διπλά κακό: και αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (μόνο ως προς το μεθάνιο, ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου η εκτροφή θηλαστικών, ιδίως βοοειδών συνεισφέρει το 78% των εκπομπών της όλης αγροτικής δραστηριότητας, όπως λέει ο FAO) και απώλεια πολύτιμων βιοτόπων και βαριά μείωση πληθυσμών απειλουμένων άγριων ειδών.
Είναι σημαντικό για να έχουμε ένα βιώσιμο αύριο να αλλάξουμε όχι μόνο το ενεργειακό μοντέλο στρεφόμενοι προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά εξίσου να αλλάξουμε δραστικά το κυρίαρχο, βασισμένο στο κρέας και τα γαλακτοκομικά, διατροφικό μοντέλο των αναπτυγμένων χωρών, ανάμεσα στις οποίες, παρά τα προβλήματά της, είναι και η χώρα μας.
Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, ενώνει τη φωνή της με την διεθνή οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας OXFAM και προτείνει:
Τρώτε χωρίς σπατάλη. Δεν πετάμε ότι απόμεινε, το αξιοποιούμε έξυπνα.
Τρώτε σημαντικά λιγότερο κόκκινο κρέας. Για λιγότερη χοληστερίνη αλλά και λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Θαυμάσια εναλλακτική λύση η αύξηση της χρήσης των οσπρίων.
Τρώτε τοπικά προϊόντα. Και συνήθως καλύτερα είναι και αποφεύγονται άσκοπες μεταφορές.
Τρώτε προϊόντα εποχής. Και νοστιμότερα και θρεπτικότερα και λιγότερες χημικές ή ενεργειακές εισροές απαιτούν.
Μαγειρέψτε έξυπνα. Κάνοντας προσεκτική χρήση των συσκευών γλυτώνουμε ενέργεια.
Η αλλαγή διατροφικού προτύπου είναι μια πολλαπλά έξυπνη ιδέα για την αλλαγή της οικογενειακής καθημερινότητας καθενός μας. Στην αρχή ξεβολευόμαστε, αλλά τα οφέλη έρχονται γρήγορα και είναι σημαντικά: στην υγεία, στην τσέπη μας, στο ισοζύγιο πληρωμών,  στους φτωχότερους λαούς, στο κλίμα.


Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας
Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου