Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ν’ απαλλάξουμε τις πόλεις μας από την δικτατορία του αυτοκινήτου!

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 22 Σεπτεμβρίου 2016



Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας
Ν’ απαλλάξουμε τις πόλεις μας από την δικτατορία του αυτοκινήτου!

Η ευρωπαϊκή εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας που κορυφώνεται σήμερα,  22 Σεπτεμβρίου, με την λεγόμενη «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός με αξιοσημείωτη επιτυχία.  Συνέβαλε στη διάδοση καλών πρακτικών για φιλικότερες στους πεζούς  πόλεις, αλλά, προπαντός, συνέβαλε στην αναγνώριση ότι η υπερεξάρτηση από το αυτοκίνητο προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε, επιβάρυνε τους δημότες με κρυμμένο κόστος και άσκησε τεράστια πίεση στους διαθέσιμους για άλλες χρήσεις δημόσιους χώρους.
Αρκετές πόλεις στη χώρα μας έχουν οργανώσει εκδηλώσεις και συμβολικές αλλαγές στην κυκλοφορία για σήμερα, μετέχοντας στην εβδομάδα κινητικότητας, πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, η Σπάρτη, η Σάμος, τα Τρίκαλα.
Οι πόλεις την Δυτικής Ελλάδας δεν αξιοποίησαν το γεγονός, όμως αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω για να τονίσουμε για μια ακόμη φορά, ότι τόσο για  να έχουμε ηπιότερη κυκλοφορία, κέρδος υγείας,  χρόνου και άγχους, όσο και για να συμβάλλουμε θετικά στην μείωση των αερίων του θερμοκηπίου,  η αποκόλληση από λογικές που θέλουν το αυτοκίνητο βασιλιά των μετακινήσεων και επίκαιρη είναι και ρεαλιστική.
Για την «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» στόχοι όπως η στήριξη των μαζικών μέσων μεταφοράς με μέτρα όπως οι αποκλειστικοί λεωφορειόδρομοι, τα καλά σχεδιασμένα  δίκτυα ποδηλατοδρόμων, η διατήρηση και επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς παραμένουν πρώτη προτεραιότητα. Παράλληλα, στην πρώτη γραμμή πρέπει να υπάρχει πάντα ο αγώνας για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και της ηχορύπανσης.
Ειδικότερα επαναλαμβάνουμε, σε ότι αφορά το σιδηρόδρομο, την ανάγκη να μην ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι ο στόχος είναι να φτάσει ως και τον Πύργο (φυσικά και την Καλαμάτα), επομένως τεχνικά και οικονομικά ρεαλιστικές επιλογές επιβάλλονται όσον αφορά την επίμαχη διέλευση από την Πάτρα. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο και για να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η επιτυχημένη λειτουργία του προαστιακού της Πάτρας – του αποδοτικότερου σε σχέση το κόστος του σ’ όλη τη χώρα- τη στιγμή μάλιστα που εξασφαλίστηκε η επέκτασή του προς την Δυτική Αχαΐα.
Όσον αφορά την Πάτρα σημαντικές εξελίξεις όπως η πρόοδος των έργων της διάνοιξης της Κανακάρη και η επικείμενη ολοκλήρωση της Μικρής Περιμετρικής αφαιρούν κάθε πρόσχημα όσον αφορά την εφαρμογή, επιτέλους, της υπάρχουσας από ετών Μελέτης για ένα  Δίκτυο λειτουργικών ποδηλατοδρόμων. Χρειάζεται προετοιμασία του κοινού και τόλμη να πάμε κόντρα στο ρεύμα. Πόλεις όπως το Μεσολόγγι δείχνουν ότι η επέκταση της καθημερινής χρήσης του ποδηλάτου είναι εφικτή και άκρως ωφέλιμη.  Αξιοσημείωτη είναι, η επαναφορά με κάποιες αλλαγές, του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο και για πρακτικούς λόγους κατανομής σε περισσότερους του σπανίζοντος χώρου στάθμευσης σ΄αυτό και για λόγους διαπαιδαγώγησης του κοινού σε κανόνες ορθολογικής του χρήσης.
Η υπεροχή της αυτοκίνησης στις πόλεις, κάποτε «αυτονόητη», είναι σήμερα μια ιδέα που ανήκει στο παρελθόν. Πολιτική τόλμη, εκπαίδευση του κοινού σε βιώσιμες λύσεις και άρτιος σχεδιασμός μπορούν να κάνουν τη μετακίνηση στις πόλεις μας απόλαυση αντί για το μαρτύριο που συχνά καταντά, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα.
Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου,
Επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ





1 σχόλιο: