Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Απαράδεκτη η εξαετής παράταση των Λατομείων Αράξου


Λατομεία Αράξου: απαράδεκτη η 6ετής  παράταση

                                                Του Γιώργου Κανέλλη*

ΟΙ παρατάσεις λειτουργίας των Λατομείων Αράξου είναι μια παλιά, πονεμένη ιστορία που κάποιες φορές συνοδεύτηκε και από σκηνές απείρου κάλλους, ου μην αλλά και ωμού εκβιασμού με βαριά μηχανήματα εργολάβων να κλείνουν τους δρόμους της Πάτρας.

Όπως είναι γνωστό τα Λατομεία Αράξου, στο πλαίσιο της ειδικής νομοθεσίας με την οποία ιδρύθηκε το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς, ήτοι της ΚΥΑ 12365 ΦΕΚ 15 της 29-4-2009,  έχουν χαρακτηρισθεί ως «ζώνη ΒΑ», στην οποία προσδίδεται προσωρινός χαρακτήρας μέχρι την 1-1-2011, οπότε και όφειλε να ενταχθεί στην Α΄ Ζώνη (Ζώνη Προστασίας της Φύσης). Αυτό γιατί, τα Μαύρα Βουνά επί των οποίων πραγματοποιείται η λατομική δραστηριότητα, είναι αναπόσπαστο τμήμα του Εθνικού πάρκου, με σημαντικά προστατευτέα αντικείμενα όπως αρπακτικά πτηνά και φυτά που δεν φυτρώνουν αλλού (ενδημικά). Η λειτουργία των λατομείων συνεχίστηκε, προφανώς σε βάρος των σκοπών προστασίας της φύσης της εν λόγω ΚΥΑ, με διαδοχικές αποφάσεις παράτασης, και με αιτιολογικό την «περιβαλλοντική αποκατάσταση» του υπό λατομική εκμετάλλευση χώρου, με την τελευταία από αυτές να λήγει την 31-12-2014.
Κατά την διάρκεια της πολιτικά ταραγμένης (ουσιαστικά προεκλογικής) περιόδου του Δεκεμβρίου 2014,  με το άρθρο 90 του νόμου 4313/ ΦΕΚ Α 261/17-12-2014, αρμοδιότητος Υπ. Μεταφορών ψηφίστηκε εξαετής (!) παράταση της λειτουργίας των Λατομείων Αράξου με στόχο, όπως αναφέρεται στην διάταξη, να «ολοκληρώσουν όλες τις εργασίες διαμόρφωσης του ανάγλυφου και αποκατάστασης - αναδάσωσης των λατομικών χώρων» μέχρι το τέλος του νέου ΕΣΠΑ  (2020).
Για το θέμα αυτό ως επικεφαλής της Οικολογικής Δ. Ελλάδας  καταθέσαμε επερώτηση προς τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες η οποία συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας, που έγινε στις 12 Μαρτίου στο Μεσολόγγι.
Η επερώτηση μεταξύ άλλων θέτει τα παρακάτω ερωτήματα:
  1. Προτίθεσθε να προχωρήσετε και σχεδιάζετε κινήσεις για την ανάκληση της παραπάνω διάταξης για την 6ετή παράταση λειτουργίας των Λατομείων Αράξου;
  2. Προτίθεσθε να δρομολογήσετε με κατεπείγουσες διαδικασίες την εκπόνηση Μελέτης Αναζήτησης επαρκούς σε δυναμικό εναλλακτικής Λατομικής Ζώνης στην ευρύτερη περιοχή του νότιου τμήματος της Περιφέρειάς μας (Αχαΐα, Ηλεία), από αντικειμενική μελετητική Ομάδα  με ενδεχόμενη πανεπιστημιακή συμμετοχή και με όρους εποπτείας που να διασφαλίζουν τον ανεπηρέαστο χαρακτήρα αυτής;
  3. Προτίθεσθε και σχεδιάζετε ενέργειες για την διασφάλιση και άλλων πηγών παροχής αδρανών στην αγορά, όπως είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για την ανακύκλωση των ΑΕΚΚ ή η αξιοποίηση των μεγάλης διαμέτρου φερτών (ογκολίθων) από τις εξόδους των φαραγγιών;

Τι απαντά η Περιφέρεια
Στην απάντησή του ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρηγ. Αλεξόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
-          Είναι γνωστό ότι παλαιότερες προσπάθειες για ανεύρεση εναλλακτικής λατομικής ζώνης δεν είχαν τελεσφορήσει
-          Η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας θεωρεί υπερβολική τη διάρκεια της παράτασης
-          Έχει προβεί, πριν το τέλος του 2014, σε πρόταση προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος για αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής που ερευνά για τον εντοπισμό καταλλήλων για λατομική ζώνη περιοχών και επίσης για αλλαγή των προϋποθέσεων (μείωση αποστάσεων από οικισμούς και άλλα σημεία ενδιαφέροντος). Αντί ικανοποίησης του αιτήματος αυτού είχαμε την γνωστή τροπολογία.
-          Η αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας ερευνούν αν οι λατομικές εταιρείες πληρούν και άλλες προϋποθέσεις όπως ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τι πρέπει να γίνει
Μετά τα παραπάνω, αλλά και την αρνητική αντίδραση  του ενδιαφερόμενου Δήμου Δυτικής Αχαΐας, είναι φανερό ότι η προκλητικής διάρκειας απόφαση παράτασης δεν μπορεί να γίνει (από την πλευρά του περιβαλλοντικού κινήματος τουλάχιστον) ανεκτή. Αποτελεσματικές και όχι προσχηματικές κινήσεις επιβάλλονται, και σε  κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο για την δρομολόγηση και υλοποίηση εναλλακτικών λύσεων και θα πάρουμε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.
Η πορεία προς την ολική κατεδάφιση των Μαύρων βουνών πρέπει να ανακοπεί.

*Αντιπρόεδρος του Περιφερειακου Συμβουλίου Δ. Ελλάδας
Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας
                               
                                                ----------

 Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα ΤΕΜΠΟ24 :
http://www.tempo24.gr/eidisi/14631/latomeia-araxoy-aparadekti-i-6i-paratasi  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου