Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ομπάμα "καίει" πετρελαιαγωγό!


Ομπάμα «καίει» πετρελαιαγωγό!

Μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη εξέλιξη σημειώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά το μέτωπο της κλιματικής αλλαγής, με την σημασία της να ξεπερνάει  τα όρια της χώρας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έθεσε βέτο στην απόφαση του Κογκρέσου να επιτρέψει την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Keystone XL που προβλεπόταν να διασχίσει κάθετα τις ΗΠΑ από τις πισσούχες άμμους της Alberta του Καναδά μέχρι το Χιούστον του Τέξας, περνώντας μέσα και προκαλώντας σημαντική ζημιά σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές όπως η περιοχή Sand Hills Nebraska .
Μετά από μια διαμάχη που κρατά από το 2010, η κίνηση του Ομπάμα να θέσει βέτο αποτελεί σοβαρό πλήγμα εναντίον του λόμπυ των ορυκτών καυσίμων και σοβαρότατη ενθάρρυνση του κινήματος για στροφή του ενεργειακού  μοντέλου των Ηνωμένων Πολιτειών –με ότι αυτό συνεπάγεται σε διεθνή επιρροή- προς ένα ενεργειακό μείγμα με μειούμενη συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων και αύξουσα αυτήν των Ανανεώσιμων Πηγών και της Εξοικονόμησης.  Αυτό γιατί, φαίνεται απίθανο να ανατραπεί το βέτο στο Κογκρέσο γιατί πλέον απαιτείται πλειοψηφία 2/3, που δεν είναι εφικτή. Ήδη οι οργανώσεις που είχαν την πρωτοβουλία για την μεγάλη διεθνής εκστρατεία υπογραφών και κάθε είδους εκδηλώσεων που στήριξε τον Ομπάμα στην απόφαση αυτή, πανηγυρίζουν αφενός  πιέζουν αφετέρου για ολική απόρριψη του σχεδίου του αγωγού Keystone.
Αυτό που αξίζει να υπογραμμιστεί είναι η ιδιαίτερα θετική επιχειρηματολογία της εφημερίδας New York Times στο κύριο άρθρο της για το θέμα, που μεταξύ άλλων λέει: «…η μη κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού σημαίνει ότι περισσότερο πετρέλαιο και επομένως περισσότερο διοξείδιο του άνθρακος θα παραμείνει στο υπέδαφος. Αυτός είναι ο κύριος λόγος να πούμε όχι…». Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που δεν θέλουν να ακούνε οι πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων: ότι οι business τους δεν έχουν μόνο βαριές σημειακές επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά είναι ασύμβατες με την ιστορική ανάγκη ν’ αναχαιτισθεί η κλιματική αλλαγή.
Να προσθέσουμε ότι η ανακάλυψη τεράστιων ποσοτήτων (τρισεκατομμύρια βαρέλια) από πετρέλαιο από τις «βρώμικες» πισσούχες άμμους, ιδίως στον Καναδά ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ του να αφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των ορυκτών καυσίμων κάτω από τη γη.
Πρέπει να κάνουμε την στροφή στις ΑΠΕ όχι γιατί τα ορυκτά καύσιμα που απομένουν είναι λίγα αλλά ακριβώς γιατί είναι επικίνδυνα πολλά.
                                                                                Γιώργος Κανέλλης

H διακεκομμένη γραμμή στο χάρτη είναι η νέα, πρόσθετη όδευση του αγωγού στην οποία ο Ομπάμα έθεσε veto.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου