Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Το ΣτΕ και πάλι σταματά την εκτροπή του Αχελώου - Νίκη της λογικής!

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 11 Ιανουαρίου 2014

Αχελώος: Νίκη της λογικής!

Ο σεβασμός στις αντοχές της φύσης προϋπόθεση για την ανθρώπινη ευημερία

Γέφυρα Αυλακίου -Αχελώος


Η νέα καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της εκτροπής του Αχελώου, ενάντια στις εμμονές μιας σειράς ελληνικών κυβερνήσεων επί 23 χρόνια, αποτελεί βαρυσήμαντη αναγνώριση ότι «ανάπτυξη» δεν είναι κάθε μεγάλο έργο και κάθε αλαζονικό σχέδιο καταστροφής της φύσης.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 26/2014 απόφασή της, έκανε δεκτές τις αιτήσεις του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση (WWF) Ελλάς», της «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου και ακύρωσε τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την μερική εκτροπή του ρου του Αχελώου.

Ελπίζουμε αυτό να είναι το οριστικό τέλος της «εκτροπή της λογικής», που, παραβιάζοντας τη γεωλογική ιστορία εκατομμυρίων ετών, σχεδίαζε την εκτροπή 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού σε εντελώς διαφορετική περιοχή από εκείνη όπου η φύση τα όριζε να καταλήξουν. Καλό είναι να αφυπνιστούμε γενικότερα σε σχέση με τα κρατούντα αναπτυξιακά πρότυπα.

Η ελπίδα για το μέλλον δεν μπορεί να στηριχτεί σε μεγαλεπήβολα φαραωνικά έργα που καταστρέφουν τα οικοσυστήματα και που αναζητούν για να εξαντλήσουν κάθε εναπομείναντα πόρο. Πρέπει να στηριχτεί στην τοπικότητα και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας.

Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να παρακάμψει (ξανά) τη σημαντική αυτή απόφαση.

Η σταθερή νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της εκτροπής του Αχελώου δείχνει ότι η αναγκαία στροφή προς τον σεβασμό της φύσης δεν είναι τολμηρή ιδέα ονειροπόλων, αλλά ρεαλιστικό πλαίσιο, σταθερά στηριγμένο στο σύνταγμά μας.

Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

1 σχόλιο:

  1. Παραβίαση της γεωλογικής ιστορίας έχει γίνει χιλιάδες φορές για προφανείς λόγους. Διαφορετικά η Κωπαίδα θα ήταν ακόμα έλος. Για να μην πάμε στις Κάτω χώρες, Στην κοιλάδα του Γάγγη, στο Κίτρινο ποτάμι κλπ. Δεν είναι επιχείρημα αυτό. Η εκτροπή ήταν λάθος αλλά για άλλους λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή