Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ηλεία: τα σκουπίδια φεύγουν απ' το δρόμο - η λύση δεν έρχεται!

Οικολογική Δυτική Ελλάδα                          
Πάτρα 17 Δεκεμβρίου 2013                                                                                     

Ηλεία: Τα σκουπίδια φεύγουν απ’ το δρόμο – η λύση δεν έρχεται!

Στις κρίσιμες ώρες φαίνεται η απόφαση για αλλαγή: Όχι στην απλή εναπόθεση, καμπάνια για διαλογή στην πηγή τώρα!

Η κατάσταση με τα σύμμεικτα απορρίμματα στους δρόμους του Πύργου και της Ολυμπίας έφτασε στο μη περαιτέρω. Αναπόφευκτα οδηγηθήκαμε, μετά και από τις εκθέσεις των επιθεωρητών υγείας και την εντολή του εισαγγελέα για άμεση αποκομιδή, σε μια ακόμη προσωρινή – «προσωρινή» λύση (με ή χωρίς εισαγωγικά).

Όμως, όπως και οι προηγούμενες λύσεις, έτσι και η περιοχή στο Φραγκοπήδημα, που επιλέχθηκε για να εναποτεθούν οι κάπου τρεις χιλιάδες τόνοι που έχουν συσσωρευθεί, είναι προβληματική δεδομένου ότι βρίσκεται σε κοίτη ρέματος.

Η όποια άμεση εκτόνωση του προβλήματος δεν επιτρέπεται να μας οδηγήσει σε λανθασμένες λύσεις. Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οφείλουμε να σκεφθούμε σοβαρά το ενδεχόμενο παράσυρσης των  απορριμμάτων που αποτίθενται στο Φραγκοπήδημα σε περίπτωση ισχυρής βροχής.

Συνεκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης από πλευράς δημόσιας υγείας και την ανάγκη αποτροπής δυσάρεστων επιπτώσεων προτείνουμε:
-       να μην «αποτεθούν» αλλά να δεματοποιηθούν τα σύμμεικτα απορρίμματα που οδηγούνται στο Φραγκοπήδημα. Οι Δήμοι Πύργου και Ολυμπίας οφείλουν να αναλάβουν άμεσα σαφή  δέσμευση για την χωρίς καμιά καθυστέρηση μεταφορά του δεματοποιητή και έναρξη λειτουργίας του εκεί.
-       Με μεσολάβηση της Περιφέρειας να δοθεί λύση για μεταφορά μέρους των σύμμεικτων απορριμμάτων που βρίσκονται στους δρόμους σε άλλους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, ως κίνηση αλληλεγγύης προς τους δύο Δήμους που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
-       Να καταβληθεί προσπάθεια για άμεση και ορατή βελτίωση της απόδοσης του συστήματος των μπλέ κάδων.

Πάνω από όλα, τονίζουμε ότι ΤΩΡΑ είναι η ώρα για να αρχίσει επείγουσα εκστρατεία για την ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ του οργανικού μέρους (αποφάγια, φλούδες), που είναι αυτό το οποίο δημιουργεί και τα προβλήματα μόλυνσης και οσμών. Μεγάλο μέρος από αυτά τα οργανικά απορρίμματα μπορεί να κομποστοποοιηθεί με απλό τρόπο σε ατομικό (οικιακή κομποστοποίηση σε κάδο είτε ειδικό είτε απλής κατασκευής, είτε θάψιμο σε μια γωνιά του κήπου) ή κοινοτικό επίπεδο (με κομποστοποίηση σε επίπεδο κοινότητας αξιοποιώντας πόρους του τρέχοντος ΕΣΠΑ).

Τώρα είναι η ώρα να εξηγηθεί στους πολίτες ότι ο καθένας και η καθεμία μπορεί να συμβάλει στην ελάφρυνση του προβλήματος των δύο Δήμων.  Ας μην ξεχνάμε ότι η αποκομιδή θα πάρει μέρες να ολοκληρωθεί. Το ν’ αποφύγουμε να προστεθούν και νέες ποσότητες οργανικών (που μολύνουν και μυρίζουν) στους σωρούς σκουπιδιών στους δρόμους, είναι ουσιαστική προσφορά και ελάχιστο κόστος χρόνου που κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση μπορεί να υποστεί.

Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός Σύμβουλος, Οικολογική Δυτική Ελλάδα, 6976768074

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου