Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Τα λάθη πληρώνονται ήδη στον ΧΥΤΑ Παπανικολού

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 29 Οκτωβρίου 2013

ΧΥΤΑ «Παπανικολού»: όταν χτίζεις στην άμμο …

Η λάθος επιλογή για ΧΥΤΑ μέσα στο ποτάμι πληρώνεται… Ο εργολάβος ήδη ζητά αποζημίωση για βλάβες από τη νεροποντήΕίναι γνωστό σε όλους ότι η θέση του ΧΥΤΑ Παπανικολού είναι εντελώς λανθασμένη. Ένα ορμητικό ποτάμι πέρασε μέσα από το χώρο αυτό το Φεβρουάριο 2012 δείχνοντας καθαρά τι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν μας άκουσαν. Τα έργα άρχισαν ώσπου μια νέα, σχετικά ήπια, νεροποντή πριν ένα μήνα δημιούργησε νέα προβλήματα στα έργα, όπως αποκάλυψαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Ως επιβεβαίωση, ο ίδιος ο εργολάβος ζητά αποζημίωση όπως μαρτυρά η σύσταση επιτροπής για το θέμα από τη η Δ/νση Τεχνικών Έργων – Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η κοινή λογική λέει ότι, αν δεν υπήρχε αντικειμενικό πρόβλημα, ο εργολάβος – που έχει συμφέρον να προχωρήσει γρήγορα για να πληρωθεί – δεν θα έθιγε ένα ζήτημα που ευθέως θέτει ερωτήματα για τη χωροθέτηση του έργου.

Ο «ΧΥΤΑ Παπανικολού» αποτελεί εντελώς αποτυχημένη επιλογή και όσοι επέμειναν για αυτήν φέρουν μεγάλες ευθύνες. Ποιος πρέπει να πληρώσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ μέσα στο ποτάμι, τις ζημιές από τις πλημμύρες που σίγουρα θα ξανασυμβούν έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, τις βλάβες για τους εργολάβους; Γιατί να επιβαρυνθεί το δημόσιο όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι ένοχοι; Αναφερόμαστε στη Δημοτική αρχή του πρώην Δήμου Συμπολιτείας και τώρα της Αιγιαλείας, που επέμειναν σε αυτή την καταστροφική επιλογή για να κρύψουν την ανικανότητά τους στη διαχείριση των απορριμμάτων


Κώστας Παπακωνσταντίνου
Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου