Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Παραλία Καλογριάς: μεγάλο λάθος τα μόνιμα αναψυκτήρια

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 4 Σεπτεμβρίου 2013

Παραλία Καλογριάς: μεγάλο λάθος τα μόνιμα αναψυκτήρια

Παραβίαση των αρχών προστασίας και σοβαρό λάθος πολιτικής η άδεια για χτίσιμο αναψυκτηρίων στους αμμόλοφους.


Δύο μόνιμα αναψυκτήρια (ένα ολοκληρωμένο, ένα υπό κατασκευή) έχουν εμφανιστεί στη ζώνη των αμμολόφων στη δημοφιλή παραλία Καλογριάς στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς - Κοτυχίου. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, επειδή αυτές οι μόνιμες κατασκευές:

  1. Δεν βοηθούν στη χρήση της παραλίας από τους επισκέπτες. Αντίθετα, δεσμεύουν δεκάδες θέσεις στάθμευσης από τους αυστηρά προσδιορισμένους χώρους, ωθώντας περισσότερα αυτοκίνητα στους αμμολόφους και στο δάσος.
  2. Καταλαμβάνουν ζώνη που προοριζόταν να μείνει χωρίς μόνιμες κατασκευές. Παραβιάζονται κι άλλες αρχές προστασίας, όπως καταστροφή ενδιαιτημάτων, φύτευση ξενικής βλάστησης σε οικότοπο ύψιστης προστασίας.
  3. Αποτελούν πολύ κακό προηγούμενο. Τη στιγμή που προσπαθούμε να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση αυτής της παραλίας χάνουμε το κυριότερο επιχείρημα, ότι αυτή η ζώνη πρέπει να μείνει χωρίς μόνιμες παρεμβάσεις.

Η παραλία Καλογριάς, το δάσος Στροφυλιάς και οι λίμνες συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα και πιο «φωτογενή» εθνικά πάρκα της Μεσογείου. Ωστόσο, εμείς το αντιμετωπίζουμε σαν «κοινή» πλαζ των τραπεζιών, του αλκοόλ και της εκκωφαντικής μουσικής.

Παραδεχόμαστε ότι οι υπάρχουσες καντίνες στην αμμουδιά είναι αισθητικά απαράδεκτες. Είναι όμως προσωρινές και μπορούν να μετακινηθούν. Με τις μόνιμες, όμως, υποδομές αλλάζουμε οριστικά τη φυσιογνωμία του Εθνικού Πάρκου.

Για τα δύο κτίσματα συμφώνησε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου επειδή είναι «πολεοδομικά» νόμιμα. Κι όμως, ο Φορέας Διαχείρισης μπορούσε και είχε κάθε λόγο να τα αποτρέψει. Δυστυχώς, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των περιβαλλοντικών οργανώσεων, η πλειοψηφία στα Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης ανήκει σε φορείς άσχετους με την προστασία της φύσης. Έτσι συνεχώς πέφτουν σε σοβαρά ατοπήματα περιβαλλοντικής πολιτικής που αντί να προστατεύουν, καταστρέφουν τα πιο περιζήτητα στοιχεία της κληρονομιάς μας.

Κώστας Παπακωνσταντίνου


Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου