Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Υπηρετεί το κοινό συμφέρον η προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 19 Αυγούστου 2013

Κυπαρισσιακός Κόλπος: παράδεισος για όλους ή ‘φιλέτο’ για τα συμφέροντα;

Ο συκοφαντικός πόλεμος κατά της προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου και του ΑΡΧΕΛΩΝΑ είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι προς όφελος μεγάλων συμφερόντων.

Κατανοούμε τις επιφυλάξεις των πολιτών της Νότιας Ηλείας και της Βορειοδυτικής Μεσσηνίας σχετικά με το σχέδιο προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου (περιφερειακό πάρκο) για τη διατήρηση των σημαντικών παράκτιων οικοσυστημάτων και της θαλάσσιας χελώνας. Οι αδυναμίες της μελέτης, η έλλειψη πληροφόρησης, τα λάθη στη διαβούλευση δικαιολογούν την επιφύλαξη του κόσμου.

Η κατανόησή μας, όμως, σταματά εδώ

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις συκοφαντίες και τις απερίγραπτες ανοησίες, που ανοίγουν «πόλεμο» κατά της προστασίας και κατά της οργάνωσης που επί 30 χρόνια προστατεύει τις χελώνες στην περιοχή. Η κριτική για να βελτιωθεί το σχέδιο είναι θεμιτή - όχι όμως οι «καταγγελίες» ότι δήθεν η αξία της περιοχής είναι δημιούργημα του ΑΡΧΕΛΩΝΑ, ενώ είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ο Κυπαρισσιακός ίσως ξεπερνά τη Ζάκυνθο ως κορυφαία περιοχή στη Μεσόγειο για τη θαλάσσια χελώνα.

Σήμερα, μοναδική ελπίδα για βιώσιμο τουρισμό είναι να κατοχυρώσουμε και να αναδείξουμε το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής - το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον- εφαρμόζοντας επίσημο καθεστώς προστασίας ευρωπαϊκού επιπέδου. Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή σε ιδιωτική πολιτεία πολυτελείας (αλλά και τα μικρά συμφέροντα που προσδοκούν να χτίσουν στο δάσος ή στις θίνες).

Αυτή τη στιγμή, η χώρα μας είναι ευάλωτη σε κάθε εκμετάλλευση και διαμορφώνονται δύο επιλογές:

-          Προστασία και βιώσιμος τουρισμός με εξασφαλισμένα κάποια εισοδήματα σε βάθος χρόνου και ελεύθερη χρήση της περιοχής από όλους
-          Χτίσιμο της περιοχής από μεγάλα συμφέροντα που θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη εις βάρος όλων των υπολοίπων

Θα ήταν τεράστιο ιστορικό λάθος να αρνηθούμε την προστασία που προσφέρεται αυτή τη στιγμή.

.
Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου