Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Στροφιλιά: "Αξιοποιούν" υποχωρήσεις του παρελθόντος

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 13 Αυγούστου 2013

Αμαρτίες γονέων…


Επικαλούμενο μια παρέμβαση στην προστατευόμενη περιοχή πριν 22 χρόνια (δήθεν για το καλό της τοπικής Κοινότητας) το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι δικαιούται να εκποιεί τους αμμόλοφους στο Εθνικό Πάρκο της Στροφυλιάς.

Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έχει ένα «πάτημα» για να «βγάζει στο σφυρί» την παρθένα ζώνη των αμμολόφων στην παραλία της Στροφυλιάς, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου.

Όπως αναφέρει σε έγγραφό του προς το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου: « με βάση τα διαθέσιμα στο Ταμείο στοιχεία, προκύπτει ότι τα ακίνητα αυτά ήδη αξιοποιούνται από τις τοπικές αρχές…»!!!.

Το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει ότι μέσα στη ζώνη των αμμολόφων, από το “Kalogria Beach”  μέχρι το Κουνουπέλι, περιλαμβάνεται έκταση περίπου 34 στρεμμάτων που έχει δοθεί στην Κοινότητα Μετοχίου από το 1991 με σκοπό τη δημιουργία αναψυκτηρίου και παρκινγκ. Άρα, αφήνεται να εννοηθεί, δεν ισχύει το ότι η προστασία της περιοχής αποκλείει επεμβάσεις, ότι η εκποίηση των αμμολόφων είναι κάτι το πρωτοφανές, ότι οι επενδυτές δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα κ.ο.κ.

Φυσικά, η αλήθεια είναι διαφορετική: η έκταση που «αξιοποιήθηκε» βρίσκεται στην άκρη της ζώνης των αμμολόφων, εκεί όπου καταλήγει ο δημόσιος δρόμος. Όλη η υπόλοιπη περιοχή, για ολόκληρα χιλιόμετρα, είναι απείραχτη. «Στα χαρτιά», όμως, το ΤΑΙΠΕΔ όντως διαπιστώνει ότι σε αυτή τη ζώνη έχουν ήδη γίνει έργα και, μάλιστα, με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών.

Πράγματι, σε αυτό το χώρο -όπου δεν επιτρέπεται καμία μόνιμη κατασκευή- δόθηκε το 1991 άδεια και κατασκευάστηκε μεγάλο ξύλινο αναψυκτήριο. Επιχείρημα: εκεί, στην άκρη των αμμολόφων, δεν θα πείραζε, και θα ήταν μία και μοναδική εξαίρεση, για την για «αξιοποίηση» της περιοχής από την τοπική Κοινότητα. Σήμερα το αναψυκτήριο δεν υπάρχει διότι κάηκε (πιθανότατα εμπρησμός) – απέμεινε μόνο ο χώρος παρκινγκ αλλά και η γραπτή τεκμηρίωση ότι «εδώ χτίζουμε…».

Η ιστορία αυτή αφήνει ένα σημαντικό δίδαγμα σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές: Όταν παραβιάζουμε τις αρχές προστασίας -είτε για δημόσιο συμφέρον ή για ιδιωτικό, είτε υπάρχουν προφανείς επιπτώσεις ή όχι- αργά ή γρήγορα θα το βρούμε μπροστά μας.

Δυστυχώς, πολλά από τα δεκάδες εκατομμύρια που δαπανήθηκαν «για το περιβάλλον» από το Β’ Κ.Π.Σ. και ύστερα, αφορούσαν σε «άγριες» επεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές όπως το αναψυκτήριο και τα οικοτουριστικά κτίρια στην Στροφυλιά, που χτίστηκαν πάνω σε αυστηρά προστατευόμενα οικοσυστήματα. Ίσως αυτά βλέπει το ΤΑΙΠΕΔ και συμπεραίνει ότι δικαιούται να εκποιεί φυσικές περιοχές…

Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου