Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ασχεδίαστη η διάθεση κονδυλίων στις πυρόπληκτες περιοχές

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 6-6-2012

Η εκμετάλλευση του ολοκαυτώματος
του 2007

Η αυτοδιοίκηση κρύβει τις ευθύνες της όταν διαμαρτύρεται χωρίς να λέει με σχέδιο τι χρειάζεται και πόσο κοστίζει 

Με αφορμή τις ανακοινώσεις για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών μετά την επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κώστας Παπακωνσταντίνου, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Πρώτοι από όλους λυπούμαστε για τις οικολογικές καταστροφές και αγωνιζόμαστε για αποκατάσταση των περιοχών. Γι αυτό ακριβώς διαχωρίζουμε τη θέση μας από εκείνους που αποκομίζουν οικονομικά ή πολιτικά οφέλη από αυτές τις καταστάσεις
Δυστυχώς,  με το ολοκαύτωμα του 2007 ξεκίνησαν ο αγώνας ρητορικής για το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις και οι χωρίς σχεδιασμό δαπάνες. Έτσι, εκτός από τα δικαιολογημένα έργα (π.χ. για τις προσωπικές περιουσίες), σπαταλήθηκαν σημαντικότατα ποσά από ιδιωτικούς, εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους για άστοχη αποκατάσταση περιοχών (Ολυμπία, Καϊάφα, Αιγιάλεια), χωρίς αντικειμενική επιστημονική υποστήριξη. Λόγω της τραγωδίας, κάθε κριτική και κάθε έλεγχος θεωρήθηκε  κακόβουλη ενέργεια.
Αντί να υπάρξει, από την πρώτη στιγμή, ένα συγκεκριμένο πλάνο ανασυγκρότησης, προτάθηκε ένα απλωμένο χέρι με την αιτιολογία ‘τα δικαιούμαστε’ Φυσικά, οι καμένες περιοχές δικαιούνται τα χρήματα που δώρισαν οι απλοί πολίτες από το υστέρημά τους – γι αυτό όφειλαν οι αρχές να δείξουν ότι θα τα απορροφήσουν υπεύθυνα.
Η οικολογική – παραγωγική ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών, μολονότι συγκέντρωσε το ενδιαφέρον επιστημόνων, ποτέ δεν έγινε σχέδιο της αυτοδιοίκησης. Αρκέστηκαν στο στερεότυπο κλισέ: ‘δώστε μας κι άλλα’ χωρίς να μπει κανένας Δήμαρχος, Νομάρχης, Αντιπεριφερειάρχης στον κόπο να δώσει κάτι πιο συγκεκριμένο.
Έτσι, σήμερα, οι ηχηρές εξαγγελίες για ανασυγκρότηση, οι διαμαρτυρίες για εμπαιγμό και άλλα ηχηρά παρόμοια απλά χρησιμεύουν για να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ούτε οι Δήμοι της Ηλείας και της Αιγιάλειας ούτε η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχουν καταθέσει σχέδιο για το τι χρειάζεται να γίνει και πόσο κοστίζει.
Δυστυχώς, όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο γίνεται εμφανές ότι τα τραγικά γεγονότα του 2007 κατάντησαν (αν δεν τα είχαν κάνει εξ αρχής) πεδίο εκμετάλλευσης και πολιτικών παιχνιδιών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου