Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Νερό: οικολογική διαχείριση ή ιδιωτικοποίηση;


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 20 Μαρτίου 2013

Νερό: οικολογική διαχείριση ή ιδιωτικοποίηση; Διαλέξτε!

Αν αποτρέπαμε τη ρύπανση, αν μειώναμε τις απώλειες στο δίκτυο και τη σπατάλη σε πόλεις και χωράφια, δεν θα τα είχαμε ανάγκη δαπανηρά έργα ύδρευσης (σαν αυτό του Ερυμάνθου στην Ηλεία) που αποτελούν προσφορά «με το κλειδί στο χέρι» στην ιδιωτικοποίηση.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού στις 22 Μαρτίου και τις εξελίξεις σχετικά με το Σύνδεσμο για τη Διαχείριση των νερών του Ερυμάνθου στην Ηλεία, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κώστας Παπακωνσταντίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«O δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση ανοίγει με ωραία έργα.

Πριν δύο χρόνια είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας στο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο των Δήμων της Ηλείας για τη διαχείριση των νερών του Ερυμάνθου ποταμού. Το δαπανηρό έργο φαινόταν ότι περισσότερο θα εξυπηρετούσε όσους μελλοντικά θα θέλανε να «βάλουν στο χέρι» τα νερά της Ηλείας, παρά την κοινωνία. Τέτοια έργα είναι εξ αρχής ασύμβατα με τις δυνατότητες της αυτοδιοίκησης να τα διαχειριστεί και της κοινωνίας να τα ελέγξει – άρα αποτελούν εξ ορισμού στόχο για ιδιωτικοποίηση.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τη διαδικασία ξεπουλήματος των δύο μεγάλων εταιριών ύδρευσης της χώρας αυτή τη στιγμή, τα συμφέροντα εκμεταλλεύονται την ύπαρξη μεγάλων και δύσκολων στη διαχείριση δομών. Αν συνυπολογίσουμε την πρόβλεψη στο καταστατικό του Συνδέσμου ότι αντικείμενό του θα είναι όχι μόνο το συγκεκριμένο έργο υδροδότησης αλλά και «… η γενικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων της ευρύτερης περιοχής», τότε έχουμε ένα πολύ ελκυστικό «πακέτο» για κάθε επενδυτή. Το πότε θα γίνει αυτό, εξαρτάται...

Αυτά τα μεγάλα έργα υδροδότησης δεν είναι «περιβαλλοντικά». Οικολογική και κοινωνική διαχείριση νερού σημαίνει αντιμετώπιση των τεράστιων απωλειών από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, οικονομία στην κατανάλωση, υιοθέτηση λιγότερο υδροβόρων μεθόδων ποτίσματος. Αν στοχεύαμε σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και στην προστασία των υπογείων και επιφανειακών υδάτων από τη ρύπανση, δεν θα είχαμε ανάγκη να αναζητούμε νερό στα τελευταία απείραχτα ποτάμια.

Αξίζει, τέλος, να τονίσουμε ότι ακόμη και όσοι δεν απορρίπτουν τις ιδιωτικοποιήσεις, παραδέχονται ότι το νερό αποτελεί αγαθό του οποίου η ιδιωτική εκμετάλλευση, έχει διεθνώς επανηλλειμένα αποτύχει και δεν συμφέρει την κοινωνία».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου