Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Λειτουργεί ο Βιολογικός Μεσολογγίου ή όχι;



Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 22 Ιανουαρίου 2012

Λειτουργεί ο Βιολογικός Μεσολογγίου ή όχι;

Μαζικοί θάνατοι ψαριών συμβαίνουν επί δύο εβδομάδες δίπλα στο σταθμό Βιολογικού καθαρισμού Μεσολογγίου.


Επί δύο εβδομάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια εμφανίζονται στην τάφρο που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το βιολογικό Σταθμό Μεσολογγίου, στο δρόμο που συνδέει την πόλη με τo Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου.

Η τάφρος αυτή καταλήγει μέσα στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας – συνεπώς πρόκειται για σοβαρή απειλή τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και το πολύτιμο οικοσύστημα που ανήκει στο Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Μεσολογγίου.

Πρώτη φορά διαπιστώσαμε το πρόβλημα στις 12 Ιανουαρίου και ενημερώσαμε το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού πάρκου Μεσολογγίου. Το πρόβλημα εξακολουθούσε και στις 21 Ιανουαρίου.

Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν και είχαν αποδοθεί είτε σε αστοχίες στη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού ή σε απόβλητα ελαιοτριβείων – η δεύτερη εκδοχή δεν φαίνεται να ισχύει σε αυτή την περίπτωση.

Αναμένουμε από Περιφέρεια και Δήμο άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος διότι είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα μέσα σχεδόν στην πόλη του Μεσολογγίου, δίπλα στο βιολογικό, δίπλα στο δρόμο που οδηγεί στο εκπαιδευτικό ίδρυμα και μέσα σε προστατευόμενη περιοχή διεθνούς σημασίας.

Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφ. Σύμβουλος - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ Κώστα η οικολογική συνείδηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση της καθημερινότητας. Ο όρος "μαζικοί θάνατοι ψαριών" προυποθέτει πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει πολλές φορές με την ποιότητα αλλά και την ποσότητα των νερών. Στο συγκεκριμένο ρέμα το οποίο δεν ειναι τάφρος συμβαινει συχνά με την αυξηση των νερών του ρέματος από τις βροχές αλλά και απο την ανοδο της στάθμης της θ άλασσας τα ψάρια να ανεβαίνουν στις λεκάνες του ρέματος και όταν τα νερά πέφτουν αυτά νεκρώνονται και με την παραμικρή αύξηση των νερών παρασέρνονται και εγκλωβλιζονται στα καλάμια του ρέματος. Έχει συμβεί και άλλες φορές και η αιτία είναι η ίδια. Εάν υπήρχε πρόβλημα περιβαλλοντικό δεν θα περιορίζονταν στα καλάμια του ρέματος αλλά θα επεκτείνονταν στην λεκάνη της λιμνοθάλασσας αλλά και στον νότιο δίαυλο, πράγμα που δεν συμβαίνει. Είναι τουλάχιστον άστοχο να δημιουργούμε πρόβλημα τονίζοντας ότι είναι σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία τρομοκρατώντας τον κόσμο χωρίς να γνωρίζουμε ή να γνωρίζουμε μερικώς.
    Κοτσόργιος Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή