Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Όχι κλαδιά και φυτικά υπολείμματα στα σκουπίιδα


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 23 Δεκεμβρίου 2012
Όχι κλαδιά, φύλλα και γκαζόν στα σκουπίδια!
Είναι απαράδεκτο να πληρώνουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να διαχειριστούμε ως σκουπίδια εκείνα τα φυτικά υλικά που για αιώνες αξιοποιούσαμε με άλλους τρόπους
Ένα σημαντικό ποσοστό των αστικών απορριμμάτων αποτελούν τα φύλλα, το κουρεμένο γκαζόν, τα κλαδιά από δεντροστοιχίες, πάρκα και κήπους και τα φυτικά υπολείμματα λαχανόκηπων. Σε περιοχές όπως η Αιγιάλεια, με εκτεταμένες «ημιαστικές ζώνες», αυτά μπορεί να ξεπεράσουν το 15% του όγκου των απορριμμάτων σε κάποιες περιόδους. Επί αιώνες αυτά τα αφήναμε να γίνουν ξανά λίπασμα, τα δίναμε ως τροφή για ζώα, άλλα τα καίγαμε. Σήμερα, πληρώνουμε τουλάχιστον 150.000 € το χρόνο στην Αιγιάλεια για να τα διαχειριστούμε ως απορρίμματα.
Ως οικολογική παράταξη κάναμε πρόταση στην ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας για να μην καταλήγουν στα σκουπίδια αυτά τα φυτικά υπολείμματα. Η πρόταση λέει συνοπτικά:
Τα κλαδιά θρυμματίζονται από το Δήμο. Ακόμη κι αν δεν είναι έτοιμη μονάδα κομποστοποίησης, το θρυμματισμένο υλικό μπορεί να αποθηκευτεί και να αξιοποιηθεί σε πολλές χρήσεις. Τα φύλλα και το γκαζόν από δημόσιους χώρους πηγαίνουν για κομποστοποίηση είτε τοπικά ή σε ανοιχτούς χώρους που ορίζει ο Δήμος.
Τα υπολείμματα ιδιωτικών κήπων απαιτούν άλλη αντιμετώπιση: πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να επωμιστούν την ευθύνη και να διαχειρίζονται μόνοι τους το γκαζόν, τα φύλλα και τα  υπολείμματα από λαχανόκηπους. Ο Δήμος ΔΕΝ πρέπει να συλλέγει τέτοια υλικά.
Ένα τέτοιο μέτρο μπορεί αρχικά να παραξενέψει, όμως δεν υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα. Αυτά τα φυτικά υλικά προέρχονται από μεγάλους κήπους και ημιαστικές περιοχές όπου υπάρχει άφθονος χώρος για οικιακή κομποστοποίηση. Όπου υπάρχει πρόβλημα χώρου (π.χ. στο κέντρο της πόλης) τα φυτικά υλικά είναι ελάχιστα και μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις.
Για να γίνουν αυτά χρειάζεται βούληση, μικρές τροποποιήσεις στον κανονισμό του Δήμου και φθηνός εξοπλισμός (π.χ. θρυμματιστής). Προβλέπονται και άλλα μέτρα που θα εκπληρώσουν και την υποχρέωση του Δήμου να εκτρέψει από την ταφή 20% τουλάχιστον του συνολικού βάρους των απορριμμάτων που αντιστοιχεί σε βιολογικά απόβλητα ως το 2020. Εμείς θα στηρίξουμε μια τέτοια προσπάθεια.
Απέναντι στα καταστροφικά για υγεία και οικονομία εργοστάσια και ΧΥΤΑ, προτείνουμε απλά μέτρα: Απομακρύνουμε τα φυτικά υπολείμματα, διαχειριζόμαστε τα ανακυκλώσιμα (όπως ξεκινά η κίνηση πολιτών στην Αιγιάλεια), σχεδιάζουμε κομποστοποίηση… Το κάθε μέτρο αφαιρεί 10 – 20% από το πρόβλημα. Στο τέλος, με ελάχιστο κόστος αλλά με προσωπική ενασχόληση, θα έχουμε περιορίσει το πρόβλημα κατά 80%. Αρχίζουμε λοιπόν να λύνουμε ένα προς ένα τα προβλήματα ή περιμένουμε το συνολικό αδιέξοδο;
Κώστας Παπακωνσταντίνου
Περιφερειακός Σύμβουλος, Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου