Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Έρευνες για πετρέλαια: όχι σκόντο στους κανόνες !


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 6 Δεκεμβρίου 2012

Έρευνες Υδρογονανθράκων: επιβάλλεται  τήρηση των κανόνων

Με την ανεύθυνη αντίληψη ότι η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος δυσκολεύουν τις επενδύσεις, ίσως να παίζουμε με τη φωτιά..


Με αφορμή τα δημοσιεύματα για κίνδυνους σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, ο περιφερειακός σύμβουλος της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Κώστας Παπακωνσταντίνου δήλωσε:

Ως οικολογική Περιφερειακή παράταξη αποφεύγουμε την ανεύθυνη κινδυνολογία. Ωστόσο, η κοινή λογική θέτει ένα απλό ερώτημα:

Όταν υπάρχουν συγκεκριμένες προειδοποιήσεις επιστημόνων ότι οι εξορύξεις στη Δυτική Ελλάδα ενέχουν κινδύνους σχετικά με
-          Ενεργοποίηση σεισμικών ρηγμάτων , και
-          Διαφυγή επικίνδυνων αερίων σε κατοικημένες περιοχές
δεν θα έπρεπε αυτοί οι φόβοι να έχουν απαλειφτεί από την πρώτη στιγμή;

Αυτό υποτίθεται θα έκανε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), το θεμελιώδες εργαλείο με το οποίο η πολιτεία θέτει έγκαιρα τους όρους του παιχνιδιού και θωρακίζει το συμφέρον της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, όπως όλοι θυμόμαστε, το Περιφερειακό Συμβούλιο, μολονότι αναγνώρισε ότι η ΣΜΠΕ ήταν ελλιπέστατη (συντάχθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και με ανεπαρκέστατο προϋπολογισμό), τελικά την ενέκρινε με ένα σκεπτικό του τύπου «ας μην φέρουμε εμπόδια τώρα, αν παρουσιαστεί κάτι, θα το δούμε αργότερα».

Δυστυχώς, η αντίληψη ότι η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η αρχή της πρόληψης θέτουν εμπόδια στις επενδύσεις είναι βαθειά ριζωμένη. Έχουμε εθιστεί στις τυχοδιωκτικές επενδύσεις που σκοπό έχουν το γρήγορο κέρδος χωρίς καμία μέριμνα για περιβάλλον και κοινωνία. Όταν σταματήσει αυτό, θα γίνουμε σοβαρό κράτος.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να πείσει τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας ότι δεν «παίζουμε με τη φωτιά» και να ζητήσει διευκρινίσεις από το ΥΠΕΚΑ και από τους ειδικούς επιστήμονες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου