Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ο Κρίτων Αρσένης είπε το σωστό και νόμιμο


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 17-11-2012

Συμπαράσταση στον ευρωβουλευτή  Κρίτωνα Αρσένη

Οι έρευνες για πετρέλαιο ξεκινούν με κακούς οιωνούς .
Εκφράζουμε συμπαράσταση στον ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος ζήτησε το αυτονόητο: να εφαρμοστεί η Κοινοτική Νομοθεσία στο θέμα της προστασίας των κητωδών κατά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που ξεκινούν αυτές τις ημέρες στο Ιόνιο. Για το λόγο αυτό ο Ευρωβουλευτής λοιδορήθηκε βάναυσα, με αποκορύφωμα τη χυδαία επίθεση αθηναϊκών τηλεοπτικών σταθμών.
Είναι αλήθεια ότι θα θέλαμε να είχαμε συμβουλέψει τον κ. Αρσένη να προσέξει, ώστε να μη φανεί το θέμα ως «ελιτίστικη λεπτομέρεια» δήθεν ενόχλησης των φαλαινών. Η παρουσία παρατηρητών και η τήρηση των διεθνών κανόνων είναι για να αποφύγουμε θανάτους κητωδών κατά τη διάρκεια των ηχοβολιστικών ερευνών.
Αλήθεια, όσοι κατηγόρησαν τον κ. Αρσένη, με πρώτο τον κ. Μανιάτη (τον οποίο μέχρι τώρα, μολονότι διαφωνούσαμε με το σκεπτικό του, θεωρούσαμε υπεύθυνο άνθρωπο), πιστεύουν ότι, για παράδειγμα, οι εκβρασμοί νεκρών Ζιφιών (είδος φάλαινας ευαίσθητο στις ηχοβολιστικές έρευνες) στις παραλίες της Βόρειας Πελοποννήσου θα βοηθήσουν την υπόθεση των επενδύσεων; Δεν είναι κάτι που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε;
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το σχέδιο «αξιοποίησης» των υδρογονανθράκων δεν αποτελεί σοβαρή επένδυση αλλά μια πρόχειρη εκποίηση χωρίς «ενοχλητικά» εμπόδια όπως η τήρηση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αυτό αποτελεί  τυχοδιωκτική εκμετάλλευση.
Έχουμε τονίσει ξανά ότι η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας συμφέρει: εξασφαλίζει βιωσιμότητα, αντισταθμιστικά οφέλη και θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, ένα ποσό των 500.000 € το χρόνο θα αποτελούσε πηγή ζωής για τα τρία εθνικά πάρκα που επηρεάζονται από τις εξορύξεις (Στροφυλιά/Κοτύχι, Μεσολόγγι, Ζάκυνθος). Γιατί να μην το προβλέψουμε ως αντισταθμιστικό από τους επενδυτές; Δεν είναι καλύτερο να μείνει ως δαπάνη στην περιοχή αντί να φύγει στο εξωτερικό; Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να τηρείται η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Τέλος, θυμίζουμε ότι ο οικολόγος ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος έχει επίσης θέσει το ευρύτερο ζήτημα της έλλειψης επαρκούς νομοθετικού πλαισίου για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Σε ερώτησή που κατέθεσε βασιζόμενος σε απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, επισημαίνει την ασυμβατότητα των ενεργειών της Ελληνικής κυβέρνησης με την υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
. Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός Σύμβουλος
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου