Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ώρα μηδέν για τον ΧΥΤΑ Παπανικολού
Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΧΥΤΑ Παπανικολού «ώρα μηδέν».

Η αδικία ενώνει τους κατοίκους σε αποφασιστικό αγώνα. Ο Δήμος και η Περιφέρεια, μετά από δύο χρόνια αδράνειας αλλά και μεθοδεύσεων, θερίζουν θύελλες...


Εκατοντάδες κάτοικοι έχουν κλείσει τις διόδους προς την κοιλάδα «Παπανικολού» δίπλα στον ποταμό Φοίνικα. Αναβρασμός επικρατεί σε ολόκληρη τη Δυτική Αιγιάλεια. Η πρώτη μέρα υποτιθέμενης έναρξης των εργασιών για τον ΧΥΤΑ πέρασε χωρίς να τολμήσει να πλησιάσει ο εργολάβος. Όμως η παρουσία των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων δείχνει ότι υπάρχει συνέχεια…

Η «υπόθεση Παπανικολού» αποτελεί εντελώς μοναδική περίπτωση και γι αυτό το λόγο υποστηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων. Το μέγεθος της επικείμενης καταστροφής για τα νερά και τον υδροφόρο ορίζοντα χαρακτηριστικά φαίνεται από δύο γεγονότα:
1.      Μετά την πλημμύρα της 6ης Φεβρουαρίου 2012 το μεγαλύτερο μέρος του χώρου όπου σχεδιάζεται ο ΧΥΤΑ πλημμύρισε από το ρέμα που έρχεται από τον υπερκείμενο καταρράκτη. Είναι αυτή τοποθεσία για ΧΥΤΑ; (βλ λεπτομέρειες και εικόνες στο. Ο ΧΥΤΑ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ)
2.      Οι μελετητές των επιπτώσεων δεν επισκέφτηκαν ποτέ την περιοχή για να διαπιστώσουν το κραυγαλέο παράλογο της χωροθέτησης ενός ΧΥΤΑ πάνω σε δεκάδες πηγές και σε έδαφος κορεσμένο με νερά, δίπλα στο ποτάμι.

Τα λάθη στην τακτική και οι εσφαλμένες επιλογές του αγώνα των κατοίκων διευκόλυναν εκείνους που μεθόδευσαν κάτι που από πολλούς θεωρείτο παράλογο: ΧΥΤΑ στην Παπανικολού!

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Αιγιάλειας, επί δύο έτη «έπαιζαν θέατρο» φορτώνοντας ο ένας στον άλλο τις ευθύνες. Ο Δήμος είχε πολλές ευκαιρίες  να πάρει μέτρα και να μειώσει τον όγκο τον απορριμμάτων περιορίζοντας το πρόβλημα.

Το έχουμε πει επανειλημμένα: λύσεις απλές και αποτελεσματικές για βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων υπάρχουν, όπως, βέβαια, και ανάγκη ορθής χωροθέτησης χώρου διαχείρισης.   Αρκεί να πιστέψει κανείς και να ζητήσει τη συμβολή και την ευθύνη των κατοίκων. Η κινητοποίηση των κατοίκων της Αιγιάλειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων με κοινωνικές πολυσυμμετοχικές εταιρίες δίνει ένα απλό παράδειγμα του πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι δράσεις.

Το κραυγαλέο λάθος εις βάρος της Δυτικής Αιγιάλειας έχει συσπειρώσει τους κατοίκους, οι οποίοι αφήνουν στην άκρη τις επί μέρους διαφορές και δείχνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσει κανείς.

Η Περιφέρεια ίσως σύντομα βρεθεί διπλά εκτεθειμένη, αφού δεν έχει εξασφαλισμένα τα χρήματα για τη συνέχεια. Η σύμβαση που υπογράφηκε αφορά σε ενδιάμεση προσωρινή λύση μέχρι να «μπει» το έργο στο ΕΣΠΑ – το οποίο όμως δεν θα χρηματοδοτεί πλέον ΧΥΤΑ…. . 

Κώστας Παπακωνσταντίνου
Περιφερειακός Σύμβουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου