Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Άραβες αγοράζουν στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου!


Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Πάτρα 27 Απριλίου 2012

Άραβες αγοράζουν στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου!

 Τι τη θέλουν την Οξιά οι Άραβες, όταν δεν πρόκειται για οποιοδήποτε νησάκι αλλά για επίσημα προστατευόμενη περιοχή;

 Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με την αγορά της νήσου Οξιάς, με αντίτιμο 5 εκ ευρώ, από επενδυτές από το Κατάρ:

 «Δύο απλά σοβαρά ερωτήματα σχετίζονται με την αγορά της νησίδας Οξιάς
 
-       Γνωρίζουν οι Άραβες αγοραστές ότι η Οξιά αποτελεί περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΦ4) εντός του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου – Αιτωλικού;

-       Αν ναι, γιατί την αγόρασαν από τους ελληνοαυστραλούς ιδιοκτήτες αφού ελάχιστα μπορούν να κάνουν εκεί;

Είναι πιθανό ότι οι ελληνοαυστραλοί ιδιοκτήτες δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι την ιδιότητα της περιουσίας τους – αλλιώς εξαπάτησαν τους αγοραστές. Είναι επίσης πιθανό ότι πωλητές και αγοραστές έχουν λάβει βεβαιώσεις ότι οι περιορισμοί της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις αυστηρά προστατευόμενες περιοχές μπορούν να καμφθούν. Ποιος ξέρει και ποιος μπορεί να απαντήσει

 Σημειώνεται ότι η νήσος Οξιά ανήκει μεν διοικητικά στο Ιόνιο αλλά βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για άγρια παρθένα περιοχή με σημαντική οικολογική αξία, μέσα στο Εθνικό Πάρκο και δεν έχει καμία σχέση, για παράδειγμα, με το Σκορπιό του Ωνάση, που ήταν ένας απλός ελαιώνας.

 Τα νησιά αυτά είναι ιδιωτικά από ενετοκρατίας και πράγματι μπορούν να πωληθούν –πλην όμως δεν μπορεί να γίνουν επεμβάσεις σε αυτά.

 Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου (που εκπροσωπεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου – Αιτωλικού) και Γιάννης Δημητρίου υποψήφιος στην Αιτ/νία, από το Μεσολόγγι, με τους Οικολόγους Πράσινους συμπλήρωσαν:

 «Φοβόμαστε ότι η αυτή η υπόθεση αποτελεί τον προπομπό μιας αλυσίδας εκποιήσεων σημαντικότατων περιοχών της ελληνικής φύσης. Σκοπός είναι μεγάλες επενδύσεις με ελάχιστο οικονομικό όφελος για την κοινωνία και τεράστιες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου – Αιτωλικού οφείλει να επαγρυπνεί και να μην επιτρέψει αρνητικές επεμβάσεις στο Εθνικό Πάρκο».


(H φωτο από το Διόνι είναι του Γιάννη Ρουσόπουλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου